Minister za kulturo Vasko Simoniti in mariborski župan Aleksander Arsenovič sta danes podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž v Mariboru.

Z izgradnjo centra bo rešena prostorska problematika osrednje mariborske mestne knjižnice, v njem bosta prostor dobila tudi moderna in sodobna likovna umetnost ter art kino.

Simoniti se veseli

Simoniti je ob podpisu pogodbe na ministrstvu za kulturo izrazil veselje ob projektu, ki je pred njimi. Kot je dejal, bo Center Rotovž zagotovil tisto, na kar je Maribor čakal več desetletij – prostore za knjižnico, umetnostno galerijo in art kino. Izpostavil je precejšen angažma ministrstva in mariborske občine, da so v dveh letih uspeli stvari pripeljati do podpisa pogodbe o sofinanciranju projekta, ki bo omogočil, da bo v naslednjih treh letih “ta imeniten projekt za Maribor zgrajen”, obstoječi infrastrukturi v mestu pa bo tako dodana “pika na i, ki to mesto utemeljuje kot relevantno in pomembno”.

Arsenovič vesel podpore

Arsenovič je dodal, da je projekt Center Rotovž predstavljal velik izziv, da pa so uspeli povezati kulturo v mestu z občino ter prišli do izjemno dobre in ambiciozne arhitekture in na koncu naleteli na odlično sodelovanje z ekipo ministra Simonitija. Tako so po njegovih besedah dokazali, da, kadar so zaznane potrebe na lokalnem nivoju ter projekti dobro pripravljeni, država takšne projekte podpre. Pred njimi je še zahtevna gradnja, s katero želijo reko Dravo preko srednjeveškega centra mesta povezati z mestnim parkom. Kot je še poudaril, je Center Rotovž izjemno pomemben tudi za celotno regijo.

Ministrstvo za kulturo je v začetku decembra Mestni občini Maribor odobrilo sofinanciranje projekta Center Rotovž v višini do 12,7 milijona evrov. Kot je navedlo v sklepu o sofinanciranju, bo projekt predvidoma zaključen v prvi polovici leta 2024.

Z izgradnjo Centra Rotovž bo rešena desetletja pereča prostorska in s tem razvojna problematike osrednje mestne knjižnice, z umeščanjem dela Umetnostne galerije Maribor vanj pa se naglaša tudi polje moderne in sodobne likovne umetnosti in ustvarjalnih praks, za katere je bil v času Evropske prestolnice kulture 2012 predviden, a nikoli zgrajen center MAKS. Prav tako bo v Center Rotovž umeščen art kino, s čimer bo v Mariboru in okolici nastalo nujno potrebno sodobno ustvarjalno in prezentacijsko središče avdiovizualnih vsebin, poroča STA.

Nov objekt so načrtovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor.