Za mnoge je skodelica kave nepogrešljiv del jutranje rutine. Njen vonj in okus nam pomagata pri prebujanju in pripravi na nov dan. Vendar pa se vedno več strokovnjakov sprašuje, ali je pitje kave takoj po prebujanju res dobra ideja.

Zjutraj, ko se zbudimo, je raven kortizola v našem telesu naravno visoka. Kortizol je hormon, ki uravnava bioritem in nam pomaga pri prebujanju ter zagonu dneva. Glamour UK povzema besede Parvindra Sagooa, farmacevta in spletnega zdravstvenega svetovalca in piše, da kofein prične motiti proizvodnjo kortizola v telesu, zaradi česar bi se lahko počutili bolj pod stresom.

Kava lahko tudi draži želodec in povzroči prebavne težave. Te težave so lahko še posebej izrazite, če kavo pijemo na prazen želodec. Portal prav tako navaja, da lahko kava poveča izločanje urina. Če kavo pijemo takoj po prebujanju, ko smo že dehidrirani zaradi spanca, lahko to še poslabša dehidracijo, pravi Sagooa.

Ali obstajajo alternative kavi?

Za tiste, ki se želijo izogniti kofeinu ali pa jim kava ne ustreza, obstaja nekaj alternativ:

Čaj: Obstaja veliko različnih vrst čaja z različnimi okusi in aromami, tako da boste zagotovo našli nekaj, kar vam bo všeč.

Zeliščni napitki: Obstaja veliko zeliščnih napitkov, ki lahko pomagajo pri prebujanju in zagonu dneva. Nekateri izmed najbolj priljubljenih so napitek iz ingverja in limone, napitek iz mete in napitek iz cikorije.

Voda: Voda je ključna za dobro zdravje in nam lahko pomaga tudi pri prebujanju. Ko se zbudite, lahko spijte kozarec vode, da hidrirate svoje telo in povečate budnost.