Če se soočate z zgago, verjetno že poznate glavna živila in pijače, ki jo lahko sprožijo: alkohol, gazirane pijače, ocvrta hrana, paradižnik in citrusi. Če vas peče zgaga tudi, ko ne jeste teh stvari, pa so krive druge prehranjevalne navade. Da bi zmanjšali simptome, zdravniki in nutricionisti, specializirani za zgago, pravijo, da je treba upoštevati pet glavnih pravil glede prehrane.

Pitje kave in čaja s kofeinom

To morda boli slišati, vendar je dietetičarka Nour Zibdeh za HuffPost povedala, da je kava glavni sprožilec zgage. Enako velja za čaje, ki vsebujejo veliko kofeina, kot so črni čaj in zeleni čaj. Kofein lahko namreč povzroči sprostitev spodnje mišice zapiralke požiralnika, kar omogoči, da več želodčne kisline vstopi v požiralnik. Črni in zeleni čaj bi bilo tako dobro menjati za kakšnega ingverjevega, ki bo namesto poslabšanja raje ublažil simptome zgage.

Čokolada

Tudi čokolada je eden izmed pogostih povzročiteljev zgage, ki se ga mnogi ne zavedajo. V prvi vrsti morate vedeti, da tudi čokolada vsebuje kofein, in tako kot pri kavi in čaju lahko le-ta povzroči sprostitev spodnje mišice zapiralke požiralnika, kar lahko omogoči, da več želodčne kisline vstopi v požiralnik in povzroči zgago. Čokolada vsebuje tudi kemikalijo, imenovano teobromin. Teobromin je dilatator in lahko sprosti mišico zapiralko spodnjega požiralnika.

Prehranjevanje pred vadbo

Strokovnjaki priporočajo, da po vsaki jedi, vsaj večji, počakate dve uri, preden začnete s kakršno koli vadbo, ki pritiska na želodec. Vsaka vadba, ki poveča pritisk v trebuhu, lahko sproži refluks kisline. To so razno dvigovanje težkih predmetov, poskočni gibi, določeni položaji pri jogi in vaje, ki vključujejo ravno ležanje ter stiskanje trebuha (na primer trebušnjaki). Tovrstne vaje bodo ustvarile pritisk na želodec in zaklopko spodnjega ezofagealnega sfinktra ter povzročile, da  bo želodčna vsebina 'pljusknila' nazaj navzgor. Ko je želodec poln, bo zgaga hujša.

Obroke jeste preblizu skupaj

Premalo časa med obroki je še ena prehranjevalna navada, za katero strokovnjaki pravijo, da lahko povzroči zgago. Odmori med obroki pomagajo očistiti prebavni trakt in pomagajo mišicam, ki obdajajo prebavni trakt, da se pravilno skrčijo in potisnejo hrano navzdol. Po vsakem obroku, vsaj večjem, je dobro počakati vsaj kakšne tri ure. Zibdeh razlaga, da je lahko tudi koristno, če se izognete prevelikim porcijam. Večji obroki so težje prebavljivi in lahko hranijo bakterije v črevesju, ki proizvajajo prekomerne količine plinov. Vse to poveča tveganje za želodčni refluks.

Prehranjevanje pred spanjem

Ne le, da ne bi smeli jesti tik pred spanjem, preteči mora več ur. Le na tak način bo hrana, ko se uležete, dovolj prebavljena, da se ne bo vrnila nazaj v požiralnik. Ljudje, ki imajo ponoči zgago, si lahko poškodujejo celo zobno sklenino, ker je želodčna kislina prepogosto na napačnem mestu. Zato je nikar ne ignorirajte.

Strokovnjaki se sicer strinjajo, da bi morali, če vas zgaga pogosto muči, obiskati gastroenterologa. Zgaga je namreč ozdravljiva. Samo zato, ker je to nekaj, kar doživljate zdaj, še ne pomeni, da ste obsojeni živeti s tem večno.