Pomladni dnevi, ki so pred nami, so za dolge sprehode in raziskovanje narave z našimi kosmatinčki nadvse idealni, a kaj, ko prebujajoča se narava s seboj prinaša svojevrstne izzive. Med njimi sezonske alergije. Da, te ne pestijo le nas, ljudi, ampak tudi naše domače živali.

Alergije: Težava, s katero se žal spopadajo tudi kosmatički ...

Alergije so pri psih in mucah zelo pogoste. Pravzaprav so alergije na okoljske alergene, kot so cvetni prah, plesni in pršice, druga najpogostejša dermatološka težava pri psih.

[[image_1_article_65061]]

Simptomi alergij pri kužkih in mucah so lahko različni, vendar najpogosteje vključujejo srbečico, ki ga pri živalih opazimo po praskanju, lizanju, grizenju ali drgnjenju ob predmete; vnetje kože, ki se kaže skozi rdečino, oteklino izpuščaje, kraste in izgubo dlake; težave z dihali, ki jih živali izražajo s kihanjem, kašljanjem in oteženim dihanjem; izcedek iz oči ali ušes …

Če opazite katerega od teh simptomov pri svojem kužku ali muci, je pomembno, da se pravi čas odzovete ter skupaj obiščete veterinarja, ki bo ugotovil, ali gre za alergijo ter bo predpisal ustrezno zdravljenje.

[[image_2_article_65061]]

Kako se z alergijami pri naših kosmatincih sploh spopasti?

Prvi korak je vsekakor izogibanje alergenom, ki je najučinkovitejši način za preprečevanje alergijskih reakcij. Če je mogoče, poskrbite, da se vaš kuža ali muca ne bo izpostavljal alergenom, na katere je alergičen.

Nato sledijo zdravila, ki vam jih lahko za lajšanje simptomov alergij predpiše veterinar, mednje pa sodijo antihistaminiki, kortikosteroidi ali imunoterapija.

Seveda obstaja tudi nekaj domačih ukrepov, ki lahko pomagajo ublažiti srbež in vnetje kože, na primer kopanje s posebnim šamponom, uporaba hladnih obkladkov, sprejev ali vlaženje kože.

Pomembno vlogo pa igra tudi preventiva – redno čiščenje doma, v katerem bo tako manj prahu, pršic in drugih alergenov; nega dlake ljubljenčka z rednim krtačenjem, ki bo prispevalo k odstranjevanju alergenov ter bo ohranjalo kožo zdravo; kopanje kužkov in muc s posebnimi šamponi za občutljivo kožo; prilagajanje prehrane in podobno.

[[image_3_article_65061]]

Poskrbite še za dodaten korak

Pri preventivi pa lahko napravite še korak dlje in pri Zavarovalnici Sava sklenete zavarovanje za hišne ljubljenčke Naše tačke, prvo zavarovanje za naše kosmatince z asistenco v Sloveniji, ki med drugim krije stroške veterinarske oskrbe v primeru bolezni ali poškodbe, vključno z alergijami.

Kot nam pojasnijo v Zavarovalnici Sava, zavarovanje Naše tačke krije vse potrebne veterinarske stroške do poljubno izbrane zavarovalne vsote, ki nastanejo zaradi bolezni ali nezgode, samo zavarovanje pa je razdeljeno v pet sklopov – enega osnovnega ter štiri dodatne.

Svoje domače prijatelje lahko tako zavarujete za primer pogina ali evtanazije zaradi nezgode, za zdravljenje zaradi nezgode ali bolezni, za osebno odgovornost ter pravno zaščito, hkrati pa se lahko odločite tudi za asistenco Naše tačke.

Zavarovanje Naše tačke omogoča, da zavarujete prav vse svoje kosmate prijatelje – tako rodovniške pasme, križane in mešance od njihovega 3. meseca do 12. leta starosti, zavarujete pa lahko tudi zavetiščne živali in t. i. nevarne pasme.