Pust je tako rekoč pred vrati, ponekod so se pustovanja že pričela. Pusta pa si ne znamo predstavljati brez krofov, puhaste dobrote, najpogosteje polnjene z marmelado. Vse pogosteje zasledite na recepte za krofe, a eden je tisti, ki še posebej izstopa. Gre za recept Rosane Jug Povhe in če ga še niste poskusili, je zadnji čas, da to storite.

Krofi po receptu Rosane Jug Povhe

– 0,5 kg gladke moke
– 0,5 kg ostre moke
– 1 dag soli
– 100 gramov kvasa
– 10 dag sladkorja
– 9 rumenjakov
– 12 dag olja
– 4,5 dl mlačnega mleka
– 2 jušni žlici ruma
– 1 vaniljev sladkor
– 2 kapljici vaniljeve arome

Kot zapišejo na portalu okusno.je v skledi robotskega mešalnika zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V posodico nadrobimo kvas in mu dodamo tri žličke sladkorja ter približno 0,5 dl mlačnega mleka. Sestavine gladko razmešamo in zmes vlijemo v jamico. Po vrhu potrosimo malo moke in pustimo stati nekaj časa, da kvasec vzhaja.

Medtem v posodi kremasto umešamo navaden in vaniljev sladkor ter rumenjake. Primešamo vaniljevo aromo in olje, nato preostanek mlačnega mleka in na koncu še rum. Rumenjakovo zmes vlijemo v posodo z vzhajanim kvascem. Z robotskim mešalnikom mešamo približno 15 minut, da dobimo gladko in mehko testo, ki ga ne vzhajamo, ampak takoj narežemo na 70 gramov težke kose, ki jih z rokami oblikujemo v kroglice. Kot še zapišejo na okusno.je kroglice sproti polagamo na pomokan prt, in ko porabimo vse testo, jih pokrijemo s prtom in pustimo, da vzhajajo približno eno uro oziroma toliko časa, da se njihov volumen podvoji.

Olje je primerno segreto, ko se pojavijo drobni mehurčki

V loncu segrejemo olje. Primerno je segreto, ko se okoli lesenega ročaja, ki ga potopimo vanj, pojavijo drobni mehurčki. Krofe v olje polagamo tako, da je vzhajana stran obrnjena navzdol. Lonec pokrijemo s pokrovko in krofe cvremo 3 do 4 minute, potem jih obrnemo in v odkritem loncu cvremo še približno 3 minute. Ocvrte krofe s penovko poberemo iz olja in jih odložimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami.

Še vroče krofe napolnimo z marmelado, na koncu pa jih potrosimo še s sladkorjem v prahu.

Videoposnetek postopka peke krofov Rosane Juh Povke, ki je že lani prepričal mnoge, si lahko pogledate spodaj:

Celoten recept najdete TUKAJ.