Večina ljudi pečke lubenice preprosto zavrže, ne vedoč, da so pravzaprav zakladnica zdravja. Bogata so z vitaminom B, magnezijem, železom, cinkom in vitaminom E ter vlakninami, zato so dobra za prebavo. Uživamo jih lahko sicer surove ali pečene, vendar jih je treba dobro prežvečiti, a so pečene zagotovo boljše kot surove.
Kako speči pečke?
Lubenici najprej odstranimo pečke, nato jih dobro splaknemo pod vodo. Če na pečkah opazite ostanke lubenice, jih očistite. Nato jih enakomerno razporedite po pladnju ali posodi, na katero ste položili papirnato brisačo in pustite, da se posušijo. Lahko jih tudi pustite zunaj na soncu.
Nato suhe pečke stresemo v ponev, prilijemo malo osoljene vode in na zmernem ognju med mešanjem pečemo toliko časa, da vsa voda izhlapi. Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, premažemo z olivnim oljem in enakomerno razporedimo. Pečemo jih 8 do 10 minut na 180 stopinjah, ko se ohladijo, pa jih lahko uživamo kot prigrizke ali jih dodamo solati, navaja Index.hr. Pred serviranjem jih lahko posolite ali začinite z najljubšimi začimbami.
Lahko pa tudi ...
Nekateri imajo radi tudi 'maslo' iz pečk lubenice. Ko jih dobro operejo in osušijo, jih zmiksajo, dokler ne dobijo gostote masla. Tega imajo nekateri radi v jutranji ovseni kaši ali s poljubnim sadjem.
Če jih nočete jesti, jih lahko pojedo ptice
Navsezadnje pa lahko pečke uporabite kot krmilo za ptice. Pečke so namreč odličen vir hrane za ptice. Lahko jih pustite cele ali jih zdrobite na manjše koščke.