Nevarnost snežnih plazov v visokogorju večjega dela naših gora je nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov trenutno znatna, tretje stopnje, nižje pa zmerna, druge stopnje., je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V visokogorju se lahko s strmih pobočij prožijo plazovi novega, nesprijetega snega. Novi sneg je tudi precej spihan, zato so nevarne tudi klože, ki so večinoma nastale na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel. V visokogorju je bil sneg suh, zato je v snežni odeji šibka plast, po kateri se lahko novi sneg plazi. Plaz lahko sprožite že na manj strmih pobočjih, še zlasti na mestih z napihanim snegom, že ob manjši obremenitvi snežne odeje.

Zapadlo je od 15 do 70 centimetrov snega

V gorah je ob koncu tedna skupno zapadlo od 15 do okoli 70 centimetrov snega, največ v Julijskih Alpah, nekoliko manj v osrednjih in zahodnih Karavankah, precej manj pa v vzhodnejšem delu naših gora. Novi sneg je zaradi ohladitve mehak in rahel. Veliko je klož, vetru izpostavljene lege so precej spihane. Nižje, kjer je sprva deževalo, pa se je novi sneg dobro sprijel s podlago, tudi količina novega snega je manjša, zato je snežna odeja kljub novemu snegu bolj stabilna.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Pihal bo okrepljen severni veter. V torek bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo in predvsem popoldne bodo krajevne padavine z mejo sneženja na okoli 1400 metrov nad morjem. Veter bo sprva šibak, a se bo popoldne spet okrepil severnik.

Nevarna so mesta z napihanim snegom

Zaradi nizkih temperatur in večinoma oblačnega vremena bo sneg v visokogorju, zlasti v osojah, ostal slabo preobražen in mehak ter zato bolj nestabilen kot nižje ter v prisojah. Tam bo sonce občasno vplivalo na hitrejšo preobražanje in sesedanje novega snega.

Predvsem bodo nevarna ostala mesta z napihanim snegom, ter osojne lege visokogorja na dovolj strmih pobočjih. Tam se bo še lahko sprožil kakšen plaz suhega, nesprijetega snega, ali pa kakšna kloža, predvsem pa boste lahko že ob manjši obremenitvi snežne odeje plaz sprožili sami.