V današnjem svetu se soočamo z velikim problemom zavržene hrane. Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga letos uradno obeležujemo drugič, posameznike spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane. Pri tem je poudarek na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov. Leta 2022 je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane.  Na srečo lahko vsak posameznik z majhnimi koraki veliko prispeva k zmanjšanju zavržene hrane.

Po podatkih statističnega urada je skupna količina odpadne hrane v Sloveniji leta 2013 znašala okoli 118.000 ton, leta 2022 pa nekaj manj kot 151.000 ton. Dve petini te količine je bilo užitne, preostanek pa so obsegali neužitni deli, kot so kosti in koščice, olupki ter jajčne in druge lupine oz. luščine. Največ odpadne hrane nastane v gospodinjstvih, in sicer 47 odstotkov. Sledi gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki.

V tem članku vam bomo predstavili nekaj preprostih nasvetov, kako biti varčen s hrano in zmanjšati količino zavržene hrane v vašem gospodinjstvu:

Načrtovanje obrokov in nakupovanje:

  • Preden se odpravite v trgovino, načrtujte svoje obroke za teden dni. To vam bo pomagalo, da boste kupili le tisto, kar res potrebujete, in se izognili impulzivnim nakupom, ki pogosto vodijo do zavržene hrane. Ne pozabite preveriti zaloge hrane doma, preden se odpravite v trgovino.
  • Kupujte svežo hrano v manjših količinah, da jo boste lahko porabili, preden se pokvari.
  • Izkoristite popuste in ponudbe, vendar kupujte le tisto, kar boste dejansko uporabili.

Pravilno shranjevanje hrane:

  • Vsaka hrana je posebna in ima svoje značilnosti. Naučite se pravilno shranjevati različna živila, da bodo ostala sveža dlje časa. 
  • Ko je potrebno, uporabite posode za shranjevanje hrane, ki so nepredušne in primerne za shranjevanje živil.
  • Zamrzovalnik je odličen način za podaljšanje življenjske dobe hrane. Zamrznete lahko svežo zelenjavo, sadje, meso, juhe, enolončnice in celo ostanke obrokov. Ne pozabite hrano ustrezno označiti z datumom zamrznitve, da jo boste lažje našli in uporabili.

Uporaba ostankov hrane:

  • Ne zavrzite ostankov hrane! Iz njih lahko ustvarite okusne in slastne jedi. Na internetu je na voljo veliko receptov za jedi iz ostankov hrane. Vpišite sestavine in poiščite recept, ki vam ustreza.  Ne bojte se biti kreativni! Morda pa odkrijete svoj recept, ki bo postal nepogrešljiv.
  • Ostanke hrane lahko zamrznete za kasneje.
  • Vsak teden namenite nekaj časa za pripravo obroka iz ostankov hrane, ki jih imate v hladilniku ali zamrzovalniku. Tako boste porabili hrano, ki bi se sicer lahko pokvarila, in hkrati prihranili čas in denar med tednom.

Kompostiranje:

  • Organske odpadke, kot so olupki in ostanki sadja in zelenjave, kompostirajte. Kompost lahko uporabite kot gnojilo za vaše rastline.

Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko zmanjšate količino zavržene hrane v vašem gospodinjstvu in s tem prispevate k bolj trajnostnemu svetu, hkrati pa odrešite svojo denarnico, saj je hrana ob inflaciji postala zelo draga, zato je še toliko bolj pomembno, da je ne mečete stran. Ne pozabite, da je že majhen korak veliko!

Vlada je 24. april za slovenski dan brez zavržene hrane razglasila lani, in sicer na pobudo partnerjev projekta, ki ozavešča javnost in izvaja aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane - Lidla Slovenija, programa Ekošola, Ekologov brez meja, Zveze prijateljev mladine Slovenije, podjetja TAM-TAM, ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Etri skupine z Mini tovarno. Prvi slovenski dan brez zavržene hrane je bil leta 2021.