Število veganov v Sloveniji narašča, temu pa se prilagajajo tudi izdelki. Preverili smo, kako zdravi so veganski hamburgerji in ali lahko ti zamenjajo mesne.

Po navedbah na spletni strani Slovenskega veganskega društva je veganstvo bolj priljubljeno od vegetarijanstva. Razlogi za prehod v veganstvo so različni. Kot so nam sporočili s Slovenskega veganskega društva, je v zadnjih letih večji in močnejši razlog tudi okoljevarstveni faktor. Porast veganstva pa se odraža tudi v ponudbi izdelkov, ki so na razpolago potrošnikom.

Pojav “modne muhe” in porast povpraševanja

Trend z veganskimi hamburgerji se je začel leta 2019, ko je ameriški startup “Beyond Meat” na trgu ponudilo veganske “pleskavice”. Po navedbah na njihovi spletni strani želijo s prehodom z živalskega na rastlinsko meso pozitivno vplivati na podnebne spremembe, zdravje ljudi, blaginja živali in se omejiti na proizvodnjo z naravnimi viri.

“Ker je povpraševanje po veganskih izdelkih vse večje, si prizadevamo, da stalno širimo tudi našo vegansko ponudbo,” so sporočili iz enega izmed diskontnih trgovin, kjer ponujajo veganske izdelke, med drugim tudi veganske hamburgerje.

Zdrav ali manj zdrav kot meso?

Za prehod v veganstvo obstajajo najrazličnejši razlogi, toda prav pri etično motiviranih veganih se pogosto dogaja, da je njihovo zdravje zapostavljeno.

“Veganski burger pravzaprav ni nič bolj ‘zdrav’ od navadnega mesnega burgerja, kvečjemu obratno,” sta zapisala dr. Evgen Benedik in dr. Saša Piskernik iz Oddelka za živilstvo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Kot pravita, vsebujejo veganski hamburgerji različna barvila, aditive, ojačevalce okusa in arome, da bi bili bolj podobni mesnim hamburgerjem.

Tudi v Slovenskem veganskem društvu so mnenja, da veganski hamburger ni tako zdrav. Po njihovih besedah ni toliko zdrav kot polnovredna rastlinska živila, kamor sodijo stročnice, oreščki, semena, sadje in zelenjava, žita, ki pa so po njihovem mnenju še vedno bolj zdrava od živil živalskega izvora.

Od naravnih sestavin do arom in konzervansov

Veganski hamburgerji so narejeni iz rastlinskih surovin. Kot navajata strokovnjaka, so sestavljeni iz različnih stročnic, denimo čičerike, soje, fižola in graha pa tudi žitaric, uporabljena so rastlinska olja, kot je na primer kokosov, sončnično, oljčno ali repično olje. Med drugim vsebujejo veganski hamburgerji še različno zelenjavo, začimbe, sol, oreščke in dodatke, kot so barvila, arome in konzervansi.

Glede na različno sestavo vsebujejo veganski hamburgerji tudi različne hranilne snovi. Kot pravita dr. Benedik in dr. Piskernikova, lahko v 100 g izdelku najdemo med 5 in 20 g beljakovin, okoli 11 g maščob, od tega pa 3 g nenasičenih maščob.

“Vsebnost nasičenih maščob je seveda odvisna od vrste uporabljenega rastlinskega olja. Izdelki, ki vsebujejo kokosovo olje, imajo tako tudi višjo vsebnost nasičenih maščob,” dodajata.

Strokovnjaka menita, da veganski hamburger ne more neposredno nadomestiti mesnega, saj vsebuje mesni “hranila kot so vitamin B12, cink in železo, ki jih veganski burgerji praviloma ne vsebujejo, razen če so bila tekom proizvodnje dodana.”

Pozor pri uživanju in izbiri

Posameznik se po mnenju strokovnjakov mora zavedati, da veganski hamburger ne sodi v skupino živil, ki so bogati s hranili. Sodi med hitro hrano. Lahko je jed vključena v jedilnik, vendar občasno.

Ob tem opozarjata, da če že, je bolje izbrati izdelek, ki vsebuje veliko prehranske vlaknine in beljakovin in malo sladkorja ter nasičenih maščob. Taka izbira so lahko veganski hamburgerji s polnovredno moko, semeni, oreščki in podobno.