V Federaciji BiH se je začel drugi krog omejitve cen nekaterih živilskih in higienskih izdelkov, trajal pa bo naslednje tri mesece, so sporočili z ministrstva te entitete BiH. Sodelovanje trgovcev v projektu je prostovoljno, seznam izdelkov z omejenimi cenami pa so razširili s 40 na 60 izdelkov.

Projekt uspešen tudi na drugi strani: Zanimanje se je občutno povečalo

Ministrstvo za trgovino je projekt Zaklenili smo cene začelo sredi decembra. Projekt so ocenili kot uspešen, kupci pa so pri tej košarici izdelkov po njihovih izračunih prihranili približno 15 do 20 odstotkov. Ministrstvo je projekt pripravilo v sodelovanju z združenjem delodajalcev, potrošniškimi združenji in trgovinskim sindikatom, sodelovanje trgovcev v projektu pa je prostovoljno.

Do februarja se je projektu po navedbah ministrstva pridružilo 32 trgovcev, ki imajo v Federaciji BiH skupno 1500 poslovalnic. Trgovci so ocenili, da se je zanimanje za izdelke, vključene v košarico, občutno povečalo in so se tudi dodatno angažirali za sodelovanje pri nadaljevanju projekta.

Projekt zajema 60 izdelkov, katerih cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela zviševati, označeni pa so s posebnim logotipom. Med njimi so moka, mleko, jajca, sladkor, kava, testenine, sir, riž, plenice, vložki, toaletni papir, šampon, detergent za pomivanje posode in pranje perila ter podobno.

Na novem seznamu so tudi izdelki, ki jih uporabljajo bolniki s celiakijo in sladkorno boleznijo. Na Hrvaškem so medtem omejitev cen za 30 skupin živil podaljšali v četrtek, in sicer za naslednjih šest mesecev. Odločitev o znižanju cen nekaterih živil so lani sprejele tudi nekatere druge države, poroča STA.