Preslica je ljudsko zdravilo za pljučnico in druge pljučne bolezni. Njegovo ime najverjetneje izhaja iz kraja, kjer so ga najpogosteje našli - to so neobdelana polja v kmetijskih območjih. Njivska preslica je eno najboljših sredstev za zdravljenje pljuč, tako pri kroničnem bronhitisu kot pri pljučnih krvavitvah in celo pri pljučni tuberkulozi.

Po zadnjih rezultatih raziskav lahko tudi najhujše pljučne krvavitve lajšamo z rednim uživanjem čaja iz preslice. S pomočjo t.i »kremenčeva kislinska terapija« zdravi tuberkulozne procese v pljučih, če mesece ali celo leto trajno jemljemo kremenčevo kislino iz te rastline.

Hudo obolelo in že odporno pljučno tkivo z dodajanjem kremenčeve kisline iz njivske preslice ne bomo le okrepili, temveč bomo pozdravili dele pljuč, t.i. kaverna. Poleg tega se kmalu pokažejo še drugi znaki ozdravitve: najpogosteje brez apetita se bo oslabljenemu bolniku s temperaturo, ki nenehno pada in narašča, po terapiji s hrenom povrnil apetit. Telesna moč in teža takega bolnika se bosta okrepili in povečali, značilno nočno potenje in stalno povišana temperatura pa bosta prenehali.

Terapija

Preslico lahko pijemo preventivno, kot čaj, pri pripravi čajnih zdravil za pljučne bolezni, predvsem pa za zdravljenje pljučne tuberkuloze, je treba količino preslice v terapiji povečati.

Za eno skodelico čaja vzamemo 3 čajne žličke. Po končani čajni kuri lahko še 3-4 tedne pijete čaj pripravljen kot običajno (z eno žlico njivske preslice) in z dodatkom medu.

Pri krvavitvi

Ta rastlina pomaga tudi pri želodčnih krvavitvah. Dnevno se popije 4 skodelice čaja, vendar to količino zaužijemo z jedilno žlico, ne popijemo. Vse 4 skodelice pripravimo naenkrat zjutraj, čaj pa uživamo ohlajen, mlačen, čez dan po jedilno žlico.