18°C
, , ,

Kdaj zares potrebujemo zavarovanje življenja?

06.07.2018 ob 15:41
Ko se je znašel v novi vlogi očeta, se je Žan Košir moral vprašati, kako pomembno je njegovo življenje za druge.

Če bi danes naključne mimoidoče povprašali, kdaj posameznik potrebuje zavarovanje življenja, bi nam večina odgovorila, da je slednje nujno predvsem za vse, ki živijo tvegano življenje. A resnica je mnogo bližje vsem nam, prav vsakemu posamezniku, ki ima družino. Ki ima ob sebi tiste, za katere se počuti odgovorne in za katere bi rad poskrbel tudi v prihodnosti.

Kako o tem razmišljajo vrhunski športniki, katerih življenja so dnevno izpostavljena tveganjem, in kdaj je trenutek, da razmislimo o prihodnosti v kontekstu odnosa do drugih, nam je zaupal najuspešnejši slovenski zimski olimpijec, dobitnik velikega kristalnega globusa in svetovni podprvak Žan Košir.

»Že od malih nog sem se trudil biti najbolj pogumen na vasi. In če sem to sprva dokazoval s plezanjem po vejah in skakanjem iz skal, je to kar hitro zamenjal spust po zasneženi strmini za domačo hišo. Danes poleg profesionalnega deskanja na snegu prakticiram še vrsto drugi športov, od kolesarjenja in tenisa do pohodništva. Šport je enostavno tisti del mene, ki me dela živega,« razlaga Žan. »Nikoli pa ciljev, ki so bili povezani s športnimi dosežki, nisem mešal z osebnim življenjem.«

»Na tekmovanjih sem popolnoma posvečen športu. Takrat imam svoj fokus, pozabim na vse domače, vse težave in bolečine in takrat skušam predvsem sebi pokazati in dokazati, da sem sposoben več, kot sem dosegel pred tem.« Takrat ni strahov, takrat ni pomislekov, ni širšega konteksta, je zgolj jasen cilj in močna želja, da ga dosežeš.

Starševstvo zahteva nov pogled na življenje

V vsej tej zgodbi, polni adrenalina in nemirnega duha pa se je v zadnjih mesecih Žan Košir moral vprašati tudi, kako pomembno je njegovo življenje za druge. Dobil je sina in s tem družino. Tudi v družinskem krogu Žan stremi k uživanju in iskanju tistega, kar ga osebno izpolnjuje. Vendar, veliko bolj kot pri športu, se ob razmišljanju o sinu, partnerki, družini pojavljajo vprašanja, ki postavljajo v ospredje vrednost naših življenj v odnosu do drugih.

»Starševstvo je čudovito,« pravi Žan, »pomeni pa tudi odgovornost. Odgovornost do drugega, tudi na način, da poskrbimo za njegovo prihodnost,« pravi Žan in priznava, da »je težko, pa tudi nelagodno razmišljati o prihodnosti tudi v kontekstu, da bi se kateremu od staršev kdaj kaj zgodilo.«

Zadovoljstvo brez skrbi

Žan je navajen živeti zelo polno življenje, polno aktivnosti, s tem pa tudi povezanih tveganj. »V športu se veliko izpostavljam situacijam, katerim se večina posameznikov verjetno ne bi, to me dela živega. Ampak kljub vsemu se pa šele sedaj v tej novi vlogi očeta, zavedam, da je pomembno, da gledam tudi na prihodnost vseh nas in po najboljših močeh poskrbim za svoje najbližje

Žan vztraja pri adrenalinu. Ta ga vsak dan vleče na kolo, pozimi na desko, v naravo, po strmih klančinah navzdol. Hitro bo prišel čas, ko se mu bo pridružil tudi sin. »Želim si, da bo tako kot njegov oče poln idej, kako si zapolniti življenje. Če bom v njegovih očeh videl tisto iskrico zadovoljstva in sreče, bom ponosen nanj…«

Več razmišljanj Žana Koširja o športu, kako prežene skrbi in kako gleda na očetovstvo, si lahko ogledate v videu na Vse bo v redu.

http://vsebovredu.triglav.si/premozenje/zan-kosir-o-vlogi-oceta-in-zivljenju

Osebno varnost in zagotovilo, da bo tudi v prihodnje za blaginjo naših najbližjih poskrbljeno, nam  daje življenjsko zavarovanje za primer smrti, s katerim našim najbližjim zagotovimo nujno potrebno finančno varnost. Združite zavarovanja cele družine v Triglav Komplet in prihranite do 50 %.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

DARS išče večje število novih sodelavcev, tudi za nedoločen čas

Med drugim iščejo avtomehanike, voznike, operaterje, administratorje in pravnike.

Policisti preklicali iskanje za 21-letnico iz okolice Maribora

Policisti so preklicali iskanje kam Klementina Dorner iz območja Šentilja.

Čez mejo potrebujejo delavce, plača vsaj 2000 evrov, pa tudi dodatki

Iščejo se delavci v avtomobilski industriji, elektromonterji, električarji...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

Septembra nov poskus prodaje premoženja Športnega centra Pohorje

Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski bo septembra na javnih dražbah skuš...

FOTO in VIDEO: Challe Salle in Perpetuum Jazzile navdušili poln Trg Leona Štuklja

Praznovanje Europarkovega rojstnega dne se je bo začelo včeraj, 18. avgusta, ob 20. uri s tradicio...

FOTO in VIDEO: Požar na Taboru, na delu več gasilskih društev

Malo pred deseto uro zvečer je zagorelo na Taboru v Mariboru.