Ocenjuje se, da je približno 25 - 30% prebivalstva nagnjenega h grizenju nohtov. Pretirano grizenje nohtov lahko ima resne posledice za želodec, nohte in zobe.

Poškodbe zob, vnetja dlesni in bakterijske okužbe

Grizenje nohtov je nezavedna navada, katere razlogi niso v celoti poznani, vendar se verjame, da gre za fizično manifestacijo anksioznosti, stresa in dolgčasa. To je neželena navada, katere se je težko znebiti. Zajema grizenje nohta, kožice in tkiva okoli nohta. Večina tistih, ki grizejo nohte, ne razvije dolgotrajnih poškodb, vendar se vseeno lahko pojavijo.

Poleg bolečih nohtov in okoliške kože lahko neželeni učinki vključujejo grd izgled nohtov, glivične okužbe površine nohtov in okoliške kože, bolezen zaradi prenosa bakterij in virusov s prstov na obraz in usta, poškodbe zob, kot so zlom, napačna poravnava in resorpcija zoba ter celo bolečina in disfunkcija čeljustnega sklepa. Najnevarnejša posledica grizenja nohtov je vnos bakterij, ki so se nabrale pod in okoli nohtov v telo.

[[image_1_article_63768]]

Grizenje nohtov povzroča pritisk na čeljust in zobje se lahko premaknejo iz prvotnega položaja, kar poslabša poravnavo zob. Grizenje lahko povzroči tudi tveganje za vnetje dlesni, saj lahko ostre konice nohtov poškodujejo tkiva dlesni, zaradi česar so te izpostavljene bakterijam in povečajo tveganje za okužbo.

Hkrati lahko grizenje nohtov povzroči obrabo zobne sklenine, kar povzroči občutljivost zob in dlesni. Povzroči tudi bruksizem ali stanje, ko nezavedno stisnete čeljust ali škripate z zobmi, ko ste budni ali v spanju, kar lahko povzroči resno poškodbo zob.

Kako prenehati z razvado?

Dokler ne bomo vedeli več o grizenju nohtov in vzrokih zanj, je težko najti univerzalno rešitev za opustitev te razvade, a tukaj je nekaj načinov, kako si lahko pomagatie:

  • Redno si strižite nohte, da si ne boste imeli česa gristi,
  • Prozorni lak proti grizenju nohtov - kupite ga lahko v vsaki lekarni,
  • Manikura -  če so vaši nohti lepi, boste motivirani, da jih ohranite takšne,
  • Odkrijte svoje sprožilce - ko boste vedeli, zakaj si grizete nohte, se boste lahko že vnaprej ustavili,
  • In ne obupajte - navade se ne oblikujejo čez noč, potreben je čas in potrpežljivost, da se jih znebite.

Če vam prvi poskus prenehanja grizenja nohtov ne uspe, lahko poskusite z drugimi metodami. Za popolno opustitev navade bo morda potrebna kombinacija več metod, vendar je lahko koristno celo zmanjšanje pogostosti.