TikTok ni ravno znan kot zanesljiv vir informacij o zdravju, vendar se je nedavno pojavila potencialno koristna lekcija, ki nas opominja, da bi morda morali prenehati s prakso lulanja "za vsak slučaj" - ko greste na stranišče, čeprav vas ne tišči. Razprava o tej temi je pritegnila pozornost tako študentov kot strokovnjakov fizioterapije na družbenih medijih, ki svarijo pred morebitnimi negativnimi učinki tega navidezno nedolžnega dejanja.

Poslušajte svoj mehur

Po mnenju strokovnjakov je najbolje, da poslušate svoje telo in se odzivate na signale, ki vam jih pošilja mehur. Za večino ljudi, ki nimajo osnovnih zdravstvenih težav, je najbolje, da gredo na stranišče, ko čutijo, da morajo. Tako se izognemo nepotrebnemu stresu za mehur in ga ohranjamo zdravega.

Kot merilo: Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da bi morali ljudje lulati približno šest do osemkrat v 24-urnem obdobju.

Če greste na stranišče, tudi ko vas ne tišči "za vsak slučaj" ali pa ne greste lulat, ko vas tišči, lahko pride do škodljivih učinkov za mehur. Mehur je mišični organ, ki se lahko poškoduje, če je preveč napet, kar lahko dolgoročno oslabi njegovo funkcijo in povzroči težave z nadzorom uriniranja.

Če hodite prevečkrat lulati, ko za to ni prave potrebe, lahko mehur navadite, da ga je potrebno izprazniti, še preden je vsaj približno poln.

Strokovnjaki še ob tem pozivajo, da ne prakticirajte 'treniranja' mehurja, brez da se posvetujete z zdravnikom ali specialistom. Če imate težave z urinsko inkontinenco ali kakšne druge težave z mehurjem, nujno poiščite strokovno pomoč.