Ali veste, katerih živil ni potrebno shranjevati v hladilniku? Za mnoge je odgovor stvar tega, s čim so odraščali ali osebnih preferenc. Vendar pa obstajajo nekatere smernice za določena živila, ki jim shranjevanje v hladilniku podaljša življenjsko dobo, jih ohrani v najboljšem stanju in pomaga zmanjšati odpadke ter prihraniti denar.

1. Vanilijev ekstrakt

Vanilijev ekstrakt je eden najbolj priljubljenih in vsestranskih aromatičnih dodatkov pri peki in kuhanju. Dodaja nezamenljiv bogat in aromatičen okus tortam, piškotom, sladoledu in mnogim drugim jedem. Vanilijev ekstrakt je tekoča raztopina, ki vsebuje okus in aromo vanilijevih strokov. Ti so semenski stroki tropske orhideje, imenovane Vanilla planifolia.

[[image_1_article_65351]]

Za pripravo vanilijevega ekstrakta se predelani vanilijevi stroki nasekljajo in namočijo v mešanico alkohola in vode. Alkohol deluje kot topilo, ki izvleče okusne spojine iz strokov. Voda razredči alkohol na varno in zakonsko dovoljeno raven. Nekateri ljudje morda mislijo, da lahko shranjevanje vanilijevega ekstrakta v hladilniku prepreči kvarjenje ali izgubo arome, vendar to ne drži.

Vanilijev ekstrakt je stabilen izdelek, ki lahko brez hlajenja traja leta. Visoka vsebnost alkohola in naravne antimikrobne lastnosti vanilijevih strokov preprečujejo rast bakterij, plesni ali kvasovk v ekstraktu. Tudi naravne aromatične spojine v vanilijevem ekstraktu se ne razgradijo enostavno. Torej odgovor je ne, vanilijevega ekstrakta ni treba shranjevati v hladilniku. Po drugi strani lahko shranjevanje vanilijevega ekstrakta v hladilniku povzroči nekatere težave glede njegovega videza in konsistence.

2. Jabolčni kis

Jabolčni kis, s svojo kislo naravo, se samoohranja. Bistvo, ki ga naredi nepogrešljivega v naravnem zdravljenju je ocetna kislina, ki mu omogoča dolgo življenjsko dobo brez potrebe po hlajenju. Torej ne, jabolčnega kisa ni treba shranjevati v hladilniku. Hranite ga na hladnem, temnem mestu, saj če je pravilno shranjen, je lahko rok trajanja zelo dolg.

[[image_2_article_65351]]

Shranjevanje jabolčnega kisa v hladilniku ne podaljša njegove obstojnosti ali arome. Obratno, hranjenje pri sobni temperaturi dejansko pomaga ohranjati njegove encimske lastnosti. Pravilno shranjevanje je ključno za ohranitev njegovih koristnih lastnosti. Idealni pogoji shranjevanja za jabolčni kis vključujejo hranjenje v originalni embalaži s tesno zaprtim pokrovom. Izpostavljenost zraku lahko vnese nečistoče in vpliva na njegovo kislost. Steklene posode so boljše, saj ne reagirajo s kisom, za razliko od plastičnih, ki lahko sčasoma izločajo kemikalije.

3. Ribja omaka

Ribja omaka je postala priljubljena sestavina po vsem svetu, dodaja slan umami okus različnim jedem, omakam in prelivom za solate. Ta slana fermentirana začimba zagotavlja izrazitejši okus, vendar obstaja nekaj razprav glede njenega hlajenja.

Ribja omaka je tekoča začimba, ki je narejena iz fermentiranih rib, ki so bile soljene in starane mesece ali celo leta. Ta slana rjava omaka je osnovna sestavina v kuhinjah jugovzhodne Azije, pa tudi v antični rimski kuhinji. Tradicionalna ribja omaka uporablja sardele kot glavno ribo, ki so posoljene in stisnjene, da se izvleče tekočina. Sodobne različice lahko vključujejo tudi druge ribe, kot so skuše.

[[image_3_article_65351]]

Na kratko, ribja omaka se v tradicionalnem smislu dejansko ne pokvari. Vsebnost soli in fermentacijski proces ohranjata začimbo, da je visoko obstojna. Neodprta steklenica lahko traja leta brez hlajenja. Vendar pa lahko hlajenje pomaga podaljšati kakovost in preprečiti razgradnjo arome ter okusa. Ribja omaka za varnost hrane v resnici ne zahteva hladilnika. Slana, fermentirana narava začimbe preprečuje škodljivo mikrobno rast. Kljub temu pa bo shranjevanje pri sobni temperaturi verjetno privedlo do hitrejše razgradnje okusa.

4. Med

Med je eden najstarejših naravnih sladil na svetu in se uporablja že tisočletja. Ta sladka in okusna snov je bila cenjena zaradi svojih zdravilnih lastnosti in je še danes priljubljena med ljudmi vseh starosti. Čeprav se zdi, da je hladilnik dobra lokacija za shranjevanje medu, lahko to dejansko povzroči več škode kot koristi. Prvič, lahko povzroči kristalizacijo, zaradi česar postane med zrnast in trd. Poleg tega lahko hlajenje povzroči fermentacijo, kar vodi v pokvarjenost in kisel okus. Nazadnje pa lahko hlajenje povzroči izgubo okusa in arome medu.

[[image_4_article_65351]]

Najboljši način shranjevanja medu je v hladnem, suhem in temnem prostoru, stran od neposredne sončne svetlobe in toplote. Lahko je to shramba, omara ali katero koli drugo hladno in temno mesto v vašem domu. Prav tako je pomembno, da med shranjujete v tesno zaprti posodi, da preprečite vpijanje vlage iz zraka, kar lahko povzroči fermentacijo.

Če morate med vseeno shraniti v hladilnik, je pomembno, da poskrbite, da je med tesno zaprt in shranjen na zadnji strani hladilnika, kjer je najmanj izpostavljen temperaturnim spremembam. Kristaliziran med je daleč od pokvarjenosti. Ko vzamete med iz hladilnika, ga pustite, da doseže sobno temperaturo in se utekočini, preden ga uporabite.

5. Worcester omaka

Omaka iz Worcestershire je priljubljena začimba, ki se uporablja v mnogih jedeh, od marinad in omak do koktajlov in solat. Vendar pa glede shranjevanja obstaja veliko razprav o tem, ali jo je treba hladiti. Za varnost živila je najbolje, da odprto steklenico Worcester omake shranite v hladilnik. Nizka temperatura upočasni rast bakterij in drugih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo pokvarjenost omake.

[[image_5_article_65351]]

Če je omaka pravilno shranjena v hladilniku, lahko traja do tri leta. Vendar pa je pomembno omeniti, da se lahko okus poslabša po šestih mesecih do letu dni, še posebej, če je steklenica odprta večkrat. Če uporabljate komercialno proizvedeno Worcester omako, ki vsebuje konzervanse, in jo nameravate porabiti v kratkem času, je shranjevanje pri sobni temperaturi varno.

Končna odločitev, ali boste Worcester omako hladili ali ne, je odvisna od vas. Preprosto preverite nalepko za morebitna posebna navodila za shranjevanje in uporabite svojo presojo, da zagotovite, da omaka ostane sveža in okusna. Seveda pa jo porabite v roku navedenem na embalaži.

6. Sojina omaka

Torej, ali naj shranjujete sojino omako v hladilniku ali jo hranite pri sobni temperaturi? Ponovno je odvisno od vaših osebnih preferenc in kako hitro jo porabite. Če sojino omako pogosto uporabljate in jo hitro porabite, je v redu, če jo hranite pri sobni temperaturi. Vendar, če jo uporabljate le občasno ali ste zaskrbljeni zaradi varnosti hrane, je dobra ideja, da jo prestavite v hladilnik.

[[image_6_article_65351]]

Sojina omaka vsebuje sol, ki lahko deluje kot naravni konzervans, vendar se lahko še vedno pokvari čez čas, če ni pravilno shranjena. Po odprtju, ideja, da hranite sojino omako v hladilniku, ni slaba. To lahko pomaga preprečiti rast bakterij in zagotoviti trajnost omake. Hkrati pa mnogi svojo sojino omako hranijo pri sobni temperaturi brez težav. Sojina omaka se izdeluje in hrani pri sobni temperaturi že stoletja, in lahko traja mesece ali celo leta, če je pravilno shranjena.

Vredno je tudi omeniti, da se nekatere vrste sojine omake lahko bolj koristno shranjujejo v hladilniku kot druge. Na primer, sojina omaka z nizko vsebnostjo natrija se lahko pokvari hitreje kot običajna sojina omaka, zato je hladilnik za to vrsto morda koristnejši. Pomembno je, da preberete navodila odtisnjena na embalaži.

7. Jajca

Za konec pa najbolj kontroverzno vprašanje. Ali hraniti jajca v hladilniku? Na kratko, jajca ne potrebujejo hladilnika, vendar bodo dlje časa trajala, če jih hranite v njem. Če so bila jajca že oprana ali hlajena na primer v trgovini, jih tudi doma hranite v hladilniku.

[[image_5_article_65351]]

Jajca pustite v svojih kartonskih embalažah in ne v držalih za jajca na vratih vašega hladilnika, da preprečite nabiranje kondenzacije. Karton tudi preprečuje, da bi jajca vpijala vonjave iz prostora hladilnika. Jajca, shranjena v hladilniku, ostanejo užitna veliko dlje, kot si običajno predstavljamo. Surova jajca so uporabna od 3 do 5 tednov po nakupu. Pri nakupu pazite, da jajca niso poškodovana, saj takšna niso primerna za uporabo.

Rok trajanja jajc lahko podaljšate celo z zamrzovanjem. Če jih nameravate uporabiti v slanih jedeh, jih razbijte v nepredušno zaprto posodo in primešajte ščepec soli. Če pa jih boste uporabili za peko, primešajte žličko sladkorja namesto soli. Tako shranjena jajca ostanejo uporabna približno eno leto.