Danes je težko vedeti, kaj je zdrava hrana, saj pakirana živila pogosto promovirajo s trditvami, kot so nizka vsebnost sladkorja, visoka vsebnost vlaknin, beljakovin ... Vendar dietetiki pravijo, da ti izdelki včasih dejansko niso hranljivi ali sploh zdravi.

Ta živila morda ne vsebujejo toliko hranilnih snovi, kot bi pričakovali, ali pa so polna sestavin, za katere še niste slišali in jih ne morete izgovoriti, kar lahko nakazuje, da gre za ultra predelana živila, je za Huffpost pojasnila Sherie Nelson, registrirana dietetičarka in strokovnjakinja za dobro počutje. 

Nekatera "zdrava" živila lahko vsebujejo velike količine skritih nezdravih maščob, sladkorjev in natrija, ki lahko vodijo do povečanja telesne mase, visokega krvnega tlaka in visokega holesterola, je za HuffPost povedal Amar Shere, ameriški kardiolog v medicinskem centru Morristown. Tukaj je nekaj živil, za katere strokovnjaki pravijo, da se jim je treba izogibati ali vsaj omejiti njihov vnos.

Granola ploščice

Granola ploščice lahko spadajo pod zdrave prigrizke zaradi njihove povezave s polnozrnatimi žitaricami, oreščki in suhim sadjem, je dejal Shere. Toda mnoge vsebujejo velike količine sladkorja, rafiniranih žitaric, hidrogeniranih olj ter umetnih arom in barvil. Včasih imajo tudi visoko vsebnost kalorij, medtem ko vsebujejo malo beljakovin in vlaknin, zaradi česar ste dlje časa siti. Pozorno izberite ploščico z visoko vsebnostjo beljakovin in vlaknin, saj so mnoge dobra izbire.

Jogurti z okusom

Jogurt se pogosto oglašuje kot visoko beljakovinska in nizkokalorična možnost. Toda jogurtov je ogromno in vsi niso zdravi. Veliko aromatiziranih jogurtov je polnih sladkorja, umetnih sladil in umetnih arom. Strokovnjaki predlagajo, da čim pogosteje izberete jogurt brez okusa ali vsaj izberete tistega, ki ima najmanjšo vsebnost sladkorja.

Kokosovo olje

Kokosovo olje je lahko odlično za vaše lase in kožo, je dejala Nelsonova, vendar ni najbolše za prehrano. Kokosovo olje vsebuje veliko nasičenih maščob, ki lahko zvišajo holesterol, kar povzroči kopičenje oblog v arterijah in poveča tveganje za bolezni srca. Olivno, repično in avokadovo olje so bolj zdrava izbira, saj so večinoma narejena iz nenasičenih maščob. Če želite pri kuhanju uporabljati kokosovo olje, ga uporabljajte zmerno.

Sokovi

Sadni sok, kupljen v trgovini, pogosto vsebuje dodan sladkor in druge dodatke, zato je vedno najbolje pojesti cel kos sadja, ki vsebuje vlaknine. Ena skodelica pomarančnega soka lahko vsebuje približno 8 gramov sladkorja, jabolčni sok pa lahko vsebuje skoraj 10 gramov. Če želite kljub temu piti sadni sok, primerjajte izdelke in izberite možnost z najmanjšo vsebnostjo sladkorja in najmanj sestavinami. 

Mesni nadomestki rastlinskega izvora

Zmanjšanje količine mesa lahko koristi vašemu zdravju, še pravijo strokovnjaki, vendar mnogi rastlinski mesni nadomestki vsebujejo presežek sladkorja, soli in maščobe, nekateri pa morda celo spadajo v kategorijo ultra predelanih.

Organski prigrizki

Piškoti, čips in drugi prigrizki, označeni kot "ekološki", lahko dajejo vtis, da so bolj zdravi, kot so. Vendar imajo ti izdelki pogosto prav tako visoko vsebnost sladkorja, nezdravih maščob in kalorij kot neekološke različice. Prav tako jim verjetno primanjkuje osnovnih hranil, kot so vitamini, minerali in vlaknine.