Razvajenost pri otrocih se lahko kaže na različne načine, vendar obstaja nekaj skupnih znakov, na katere morate biti pozorni:

Pomanjkanje samostojnosti

Preveč razvajeni otroci se pogosto ne znajo lotiti osnovnih nalog, kot so oblačenje, pospravljanje sobe ali skrb za osebno higieno. Pričakujejo, da jim bodo starši vedno pomagali in jim vse postregli na pladnju.

Ne znajo se spopadati s frustracijami

Razvajeni otroci se težko spopadajo z razočaranjem. Ko ne dobijo tega, kar želijo, se jočejo, kričijo ali celo naredijo 'celo sceno'. Niso vajeni besede 'ne', ali pa je ne znajo upoštevati.

Nespoštovanje do avtoritete

Razvajeni otroci pogosto ne spoštujejo pravil in meja. Lahko se prepirajo s starši, učitelji ali drugimi odraslimi, ter jim nasprotujejo.

Materializem

Preveč razvajeni otroci so pogosto obsedeni z materialnimi dobrinami in nenehno prosijo za nove igrače, oblačila ali tehnološke naprave.

Pomanjkanje empatije

Razvajeni otroci se pogosto ne zavedajo potreb in občutkov drugih ljudi. Lahko so egoistični in nesramni, ter se ne zmenijo za to, kako njihovo vedenje vpliva na druge.

Kaj storiti, če je vas otrok preveč razvajen?

1. Postavite jasna pravila in meje: Nikoli ni prepozno, da otroku začenjate postavljati jasna pravila in meje. Pomembno je le, da ste dosledni in ne popuščate.

2. Naučite otroka samostojnosti: Pomembno je, da otroka spodbujate k samostojnosti. Dajte mu priložnosti, da se nauči opravljati naloge, primerne njegovi starosti. Spodbujajte ga, da se bo vesel nekaj naučiti in poskusiti brez vas.

3. Naučite ga, kako se naj spopade s frustracijami: Pomembno je, da otroka naučite, kako se spopadati z razočaranjem in neuspehom. Pomagajte mu razumeti, da je v življenju normalno, da se včasih stvari ne izidejo po njegovih željah.

4. Bodite vzornik: Otroci se učijo z opazovanjem odraslih v svojem življenju. Pomembno je, da ste otroku dober vzornik in mu pokažete, kako se obnašati spoštljivo in odgovorno.

5. Pohvalite dobro vedenje: Pomembno je, da otroka pohvalite, ko se obnaša dobro. To mu bo pomagalo razumeti, kakšno vedenje je zaželeno.

Vzgoja otroka ni lahka naloga, vendar je pomembno, da se ji posvetite z veliko ljubezni, potrpežljivosti in doslednosti. Če se boste potrudili, boste vzgojili odgovornega, samostojnega in spoštljivega človeka.