Zgodba dveh hollywoodskih legend, dveh velikih filmskih zvezd, umetnic in predvsem zgodba žensk. O sodelovanju, delu, ambicijah, strasteh, strahovih, pogumu in bolečini. To je zgodba o blišču in bedi življenja Bette Davis in Joan Crawford, ki jo bosta Nataša Barbara Gračner in Jana Zupančič predstavili 20. decembra v Cankarjevem domu.

Po mnenju Nataše Barbare Gračner bo predstava za gledalce zanimiva predvsem zaradi še vedno zelo aktualnih tem. »Ta zvezdniški spor, ki je bil zaradi medijske pozornosti seveda pretirano prikazan, osvetljuje teme seksizma in diskriminacije starejših, podžiga pa ga dejstvo, da je bila v zabavni industriji moška prevlada v vseh sektorjih nenadkriljiva. Diskriminacija starejših igralk je prisotna tudi danes, pravzaprav je vse, česar se dotikamo v predstavi, še kako aktualno, žal.« Protagonistki predstave se kljub surovemu sistemu, v katerem živita in ustvarjata, ne pustita biti žrtvi, kar ju na koncu drago stane.

Spoštovanje in odličen dramski tekst

Izjemni igralki in ženski sta se za tokratno sodelovanje med drugim odločili zaradi medsebojnega spoštovanja in odličnega dramskega teksta. »Prvi razlog za sodelovanje pri predstavi je bilo vabilo Teatra Tivoli in želja po sodelovanju z Natašo Barbaro Gračner, drugi pa vsekakor tekst o dveh legendah ameriškega filma«, je razkrila Jana Zupančič.

Izjemnost obeh igralk pa pričata nagradi, ki sta jima bili podeljeni v zadnjih nekaj dneh. Nataša Barbara Gračner je prejela nagrado za najboljšo igralko 36. festivala Gavelline večeri, Jana Zupančič pa nagrado Prešernovega sklada za leto 2024.

Nepozabna izkušnja gledališča

Igro bo dodatno popestrilo elegantno poigravanje s kamero, kjer bodo gledalci spremljali dogajanje na odru in za njim. Režiser Nikola Ljuc je namreč za kontekst celotne predstave vzel koncept »Live cinema«, ki klasičnemu gledališču doda element bližine, ki drugače ni običajen. Za občinstvo to predstavlja dodatno angažiranost, ki okrepi celotno izkušnjo gledališča in jo naredi nepozabno.

Predstava je nastala v koprodukciji Teatra Tivoli, Mini teatra in Cankarjevega doma, kjer bo premierno prikazana v Cankarjevem domu, 20. decembra 2023. Več lahko preberete na tej povezavi.