Danes se na spletu začenja 23. festival dokumentarnega filma. Sklop Posvečeno je letos namenjen izboru nagrajenca Prešernovega sklada Matjaža Ivanišina.

Do 31. marca bo na ogled 20 celovečercev in štirje kratki filmi. Za nagrado Amnesty International Slovenije se bo potegovalo pet filmov o aktualnih temah, relevantnih tudi za slovenski prostor.

Aktualne stvari v kontekstu

“Dvajset celovečernih dokumentarcev ter peščica kratkih bo skušalo aktualne stvari doma in po svetu postaviti v kontekst,” je ob festivalu zapisal vodja filmskega programa v Cankarjevem domu (CD) Simon Popek, ki je filme na temo človekovih pravic, ki se potegujejo za nagrado, predstavil pred nedavnim.

Žirija bo mednarodna

Filme bo ocenjevala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktorica Slovenskega filmskega centa Nataša Bučar, eden od prvih članov Amnesty International Slovenije in direktor British Councila v Sloveniji Dragan Barbutovski ter generalna sekretarka Amnesty International Kanade Ketty Nivyabandi.

Festival bo filme prikazal še v sekcijah Aktualni, družbenokritični, Miti, ikone, mediji ter Intimni in globalni portreti. Sekcijo Posvečeno pa so tokrat namenili letošnjemu nagrajencu Prešernovega sklada Ivanišinu, čigar filmi so po oceni Popka “majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih”. Na ogled bo tako izbor njegovih kratkih in srednjemetražnih filmov kot tudi odmevni filmi Karpopotnik in Playing Man ter Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, ki ga je režiral z Rajkom Grlićem.

Sekcijo Posvečeno pa so tokrat namenili letošnjemu nagrajencu Prešernovega sklada Ivanišinu, čigar filmi so po oceni Popka “majhne, iskrene, brezčasne mojstrovine o dinamiki med ljudmi, različnih folklorah, kulturah in običajih”.

Kot so sporočili iz CD, bo festival mogoče spremljati na platformi Cinesquare.net na območju Slovenije. Pogovori z režiserji in drugimi filmskimi ustvarjalci ter pomembnimi sogovorniki o temah, ki jih predstavlja letošnji izbor filmov, bodo med festivalom na ogled na družbenih omrežjih CD ter v okviru radijskega programa Val 202 kot medijskega partnerja.

STA