Kultura

Vrečko pred kulturnim praznikom: Zavedamo se, da je treba urediti spodnji del plačne lestvice

Uredništvo , 06.02.23 ob 17:54

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred kulturnim praznikom, 8. februarjem, opozorila, da je dan namenjen poklonu vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem.

Vrečko pred kulturnim praznikom: Zavedamo se, da  je treba urediti spodnji  del plačne lestvice

Obenem pa je dan, ko je potrebno govoriti o razmerah in delovnih pogojih na področju kulture. Po več kot desetletnem zanemarjanju je trenutno stanje v izjavi za medije označila za alarmantno.

Kultura se dotika vsakega od nas, tako z branjem knjig, gledanjem filmov in risank, poslušanjem glasbe, branjem medijev ali obiskovanjem številnih kulturnih dogodkov. Je pa 8. februar tudi dan, ko se spomnimo na to, da je treba ves čas evalvirati stanje na področju kulture. Več kot desetletno zanemarjanje tako zaposlenih kot odsotnost sistemskih sprememb za samozaposlene v kulturi je privedlo do točke, ko je stanje alarmantno, je ocenila v izjavi.

Na ministrstvu se želijo spopasti z določenimi vprašanji

Na ministrstvu so si po njenih besedah že ob začetku mandata zadali, da se bodo s temi vprašanji resno spopadli. Nekatere so že začeli reševati, določene pa je po njenih besedah treba rešiti sistemsko.

Kot je povedala, so nekatere nujne spremembe, na področju samozaposlenih denimo višino nadomestila za bolniško odsotnost, že začeli uresničevati, nekatere pa so v fazi usklajevanja in pričakuje, da bodo relativno hitro, torej v prihodnjih tednih, tudi že znane in potrjene.

Jeseni so sodelovali v pogajanjih s sindikati, dosežen je bil dvig plač javnega sektorja, v prihodnjih tednih pa se bodo vključili v pogajanja glede plačnih razmerij. “Zavedamo se, da je kar nekaj plačnih razredov pod minimalno plačo in tukaj je vlada že dala zavezo, da je to ena od stvari, ki jih je treba urediti, torej spodnji del plačne lestvice,” je poudarila Vrečko.

Na ministrstvu se zavedajo, da obstajajo raznolike težave v tem “zelo velikem sektorju, ki pa ima polno določenih specifik”. Določene stvari je treba specifično urejati znotraj javnih zavodov, je še odgovorila na novinarsko vprašanje, potem ko so predstavniki sindikatov Sviz, Glosa in Zasuk na današnji novinarski konferenci opozorili na težave zaposlenih v kulturi in samega sektorja.

Sindikati po oceni ministrice opravljajo izjemno pomembno vlogo in ministrstvo jim namerava v socialnem dialogu stopiti nasproti, saj si “želijo, da bi naša kultura in umetnost bili tudi odznotraj takšni, kot sta odzunaj, torej uspešni, odlični in bi lahko izpolnjevali svoje poslanstvo”.

Kot je še dodala Vrečko, si želijo tvornega dialoga, slišati pa želijo tudi odzive s terena, kamor se bodo podali predvidoma v naslednjih tednih.

STA