Kultura

V muzeju na Finskem na ogled dela Brada Pitta in Nicka Cavea

Uredništvo , 21.09.22 ob 07:19

Razstava je na ogled v mestu Tampere. Pittova dela so avtorefleksija, Cave pa se osredotoča na hudiča ob različnih priložnostih.

V muzeju na Finskem na ogled dela Brada Pitta in Nicka Cavea

V Umetnostnem muzeju Sara Hilden v mestu Tampere na Finskem je na ogled razstava v Los Angelesu živečega britanskega umetnika Thomasa Houseaga. V sklopu razstave je svoje skulpture javnosti prvič predstavil ameriški filmski igralec Brad Pitt, ki je na tem področju v veliki meri samouk, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ob Pittovih skulpturah je na razstavi predstavljena tudi serija keramike avstralskega alternativnega rokerja Nicka Cavea.

“Za Nicka in zame je to nov svet in najin prvi vstop vanj. Zdi se mi prav,” je Pitt na nedeljski otvoritveni slovesnosti povedal za finsko televizijsko postajo Yle.

Med Pittovimi deli je denimo odlita mavčna plošča s prizorom strelskega obračuna. Kot je povedal igralec, gre pri njegovih delih za samorefleksijo, za to, “kje je v svojih odnosih naredil napako, kje se je zmotil”.

Oseminpetdesetletni igralec je sicer po pisanju AFP s svojo prisotnostjo na odprtju razstave presenetil, saj njegova udeležba ni bila napovedana. “V tem smislu je to vznemirljivo in čudovito,” je za AFP povedal glavni kustos Sarianne Soikkonen. Otvoritve sta se sicer udeležila oba umetnika.

Razstava je po pisanju agencije tudi prva Houseagova predstavitev v nordijskih državah. Kot je še povedal kustos, je bila umetnikova odločitev, da v razstavo vključi tudi svoja prijatelja Cavea in Pitta, posledica pandemije in dogodkov v Houseagovem osebnem življenju.

Razstava bo na ogled do sredina januarja 2023.

STA