Z baletno predstavo Petra Iljiča Čajkovskega Labodje jezero v izvedbi članov mariborskega baletnega ansambla se danes v Mariboru začenja 26. poletni festival Lent. Najbolj množičen tovrstni dogodek bo zaznamoval novi plavajoči oder na Dravi. Tja se vračajo najbolj odmevni dogodki, vključno s 30. Folkartom, iz katerega je festival zrasel.

Ob omenjeni baletni predstavi na glavnem odru med drugim velja izpostaviti tudi koncerte Plavega orkestra, Vlada Kreslina in Đorđeta Balaševića, ki se bo tokrat predstavil v akustični izvedbi. Na glavnem odru bo nastopilo tudi sto violin romskega simfoničnega orkestra iz Budimpešte.

Brezplačen Večerov oder

Letošnja novost festivala je selitev Večerovega odra iz Lenta na Trg Leona Štuklja, kjer je zadnja leta stal začasni glavni oder in kjer bodo obiskovalcem znova na voljo brezplačni koncerti. Tam bodo prvi dan v sklopu dogodka Piše se leto nastopili Pankrti, v naslednjih dneh pa bo mogoče prisluhniti skupinam Demolition Group, Muff, Soulfingers in številnim drugim.

Novo in večje bo tudi prizorišče Jurčkovega odra pri Stari trti, kjer bo med drugim mogoče videti Jadranko Juras, Hamota in Cubismo, v Sodnem stolpu pa se bodo zvrstili koncerti Janeza Bončine – Benča, Ota Pestnerja in drugih legend.

Zanimivo za vse

Organizatorji so želeli popestriti tudi dnevno dogajanje v mestu, zato so pripravili nov programski cikel Pozor! Muzika na cesti!, v katerem se bodo na Poštni in Gosposki ulici ter na Grajskem trgu predstavljali glasbeniki različnih slogov, od jazza preko rocka in klasike do elektronske glasbe.

Za družine bo znova zanimivo v Mestnem parku, kjer bo na voljo dovolj priložnosti za igro, kreativnost, spoznavanje novih veščin in druženje, Art Kamp pa bo v letu kulturne dediščine namenjen obujanju pozabljenih običajev in rokodelskih obrti.

Veliko zanimanja vsako leto vzbudi tudi Folkart, ki letos obeležuje 30. jubilej.

STA