Kultura

Umrl svetovno znani modni oblikovalec

Uredništvo , 03.02.23 ob 17:05

Umrl je v 88. letu starosti.

Umrl svetovno znani modni oblikovalec

Španski modni oblikovalec Paco Rabanne je umrl danes v starosti 88 let, so sporočili iz matičnega kozmetičnega koncerna Puig. Rabanne je bil znan po oblikovanju ekscentričnih oblačil iz kovine in futurističnem dizajnu v 60. letih ter kot ustanovitelj ene najbolj znanih svetovnih znamk dišav.

Paco Rabanne je umrl v Portsallu v francoski Bretanji. Vzroka njegove smrti po poročanju španskih medijev za zdaj niso razkrili.

Rodil se je v San Sebastianu

Rodil se je kot Francisco Rabaneda y Cuervo leta 1934 blizu mesta San Sebastian v španski Baskiji, kjer je bila njegova mati šivilja pri oblikovalcu Cristobalu Balenciagi, oče pa vojaški general.

Paco Rabanne je bil ključna osebnost v modnem gibanju vesoljske dobe v 60. letih, znan po uporabi kovine in drugih nenavadnih materialov v svojih oblekah. Leta 1968 se je povezal s španskim podjetjem Puig in leto pozneje sta skupaj predstavila prvo dišavo, kar je privedlo do linije parfumov, ki še danes ostaja ena najbolj priljubljenih na svetu.

Kot je v sporočilu ob njegovi smrti za francosko tiskovno agencijo AFP navedlo podjetje, je Paco Rabanne “zaznamoval generacije s svojo radikalno vizijo mode”.

“Paco Rabanne je naredil transgresijo privlačno. Kdo drug bi lahko prepričal modne Parižanke, da so hrepenele po oblekah iz plastike in kovine?” je dejal Jose Manuel Albesa iz podjetja Puig, ki je lastnik modne znamke Rabanne.

Ikoničen oblikovalec

“Med najbolj plodnimi modnimi osebnostmi 20. stoletja bo njegova zapuščina ostala stalen vir navdiha,” so o modnem oblikovalcu na Instagramu zapisali pri njegovi modni hiši.

Čeprav je priznana modna oblikovalka Coco Chanel Rabanneja nekoč označila kot “kovinskega delavca”, se je njegov modni vpliv prenašal skozi številne generacije. Tako je med drugim ameriško superzvezdnico Lady Gaga za njen nastop na podelitvi evropskih glasbenih nagrad MTV leta 2011 odel v obleko, ki je bila v celoti izdelana iz papirja.

Oblikoval je tudi ikonični kostum igralke Jane Fonda za znanstvenofantastični film Barbarella iz leta 1968 in obleke za francoski ikoni Brigitte Bardot in Francoise Hardy, še poroča AFP.

STA