Danes Lutkovno gledališče Maribor s predstavo Ostržek gostuje na festivalu Da Da Du v Trstu. Gre za eno najbolj uspešnih predstav mariborskih lutkarjev, ki se je ravnokar vrnila s turneje po Kanadi, svojo mednarodno pot pa je pred dobrimi tremi leti začela v Avstraliji. Ustvarjalci predstave so prejemniki najpomembnejših nagrad na lutkovnih festivalih doma in v tujini.

Ostržek je solistična predstava igralca in animatorja Mihe Bezeljaka, ki jo je režiral italijanski režiser Matteo Spiazzi. Ostržek ni namenjena najmlajšemu občinstvu, nagovarja starejše otroke, mlade in odrasle. Igralec in animator se je skupaj z ekipo odločil, da se kar se da približa občinstvu tudi na gostovanjih, tako je predstavo vedno odigral v jeziku države gostiteljice. Odlično se je spopadel z estonščino, madžarščino, litvanščino, turščino, bolgarščino in drugimi za nas eksotičnimi jeziki, angleščina, francoščina, italijanščina in španščina pa so pravzaprav uradni jeziki predstave, saj je bila predstava zaradi mnogih poti večkrat odigrana v tujem jeziku kot doma, v slovenščini.

Predstava bo do konca tega leta, po današnji poti v Trst, gostovala še v češki Ostravi in španski Tolosi, za domače v občinstvo bo na sporedu 15. decembra popoldan.