Odkar se je priprava francoske večerje Gout de France vpisala v Unescov seznam nematerialne kulturne dediščine, se tej tradiciji vsako leto pridružuje več restavracij sveta, med njimi letos tudi mariborska.

Slika je simbolična

V restavracijah po svetu bo danes znova potekal kulinarični dogodek Gout de France (Good France). Sodelujoče restavracije z vsega sveta, ki bodo pripravile francosko večerjo, bodo letos posebno pozornost namenile odgovornemu odnosu do okolja v kulinariki, zlasti zmanjševanju količin odpadne plastike. Sodeluje tudi 13 slovenskih restavracij in šol, med njimi tudi mariborska restavracija Sedem, ki deluje v okrilju mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem.

Obrok na Unescovem seznamu nematerialne dediščine

Pobudo za kulinarični dogodek je leta 2015 dalo francosko ministrstvo za zunanje zadeve, po vpisu tradicionalnega francoskega obroka na Unescov seznam svetovne nematerialne dediščine, so sporočili s francoskega veleposlaništva v Ljubljani. V globalnem kulinaričnem dogodku je lani sodelovalo več kot 3000 restavracij iz 150 držav. Med njimi je bilo tudi 11 restavracij in gostinskih ter turističnih šol iz Slovenije.

Dogodku se pridružuje 13 akterjev iz Slovenije, eden tudi iz Maribora

Letos se to število še povečuje, saj se dogodku pridružuje 13 akterjev iz Slovenije – Lectar in Vila Podvin iz Radovljice, Hotel Evropa Celje, Vila Herberstein iz Velenja, ljubljanske restavracije Vander, Manna, Kult 316 ter Srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani, Planika iz Ljubna ob Savinji, Restavracija Sedem iz Maribora, gostilna Danilo iz Reteč, Galerija okusov iz Petrovč ter Gostilna pri Lojzetu na dvorcu Zemono pri Vipavi.

V ospredju bodo jedi Provanse

Kuharski mojstri izbranih restavracij in gostinskih šol bodo danes svojim gostom pripravili posebno večerjo kot preplet francoske in slovenske kuhinje. Organizatorji dogodka tokrat, peto leto zapored, v ospredje postavljajo francosko pokrajino Provansa in njene specialitete. Francoska gastronomija bo v ospredju tudi v rezidencah francoskih veleposlanikov po svetu. Pobudi se bo tako pridružila francoska veleposlanica v Sloveniji Florence Ferrari, ki bo za povabljene goste priredila francosko večerjo.

Tekmovanje v pripravi slaščic Zlati makron

V okviru kulinaričnega dogodka bo Francoski inštitut v Sloveniji tudi letos izpeljal tekmovanje v pripravi francoskih slaščic Zlati makron. Lani se je v pripravi francoskih slaščic pomerilo 32 osnovnih in srednjih šol iz Slovenije. Ferrarijeva bo obiskala tudi Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Ljubljani, kjer bodo učenci pripravili posebno francosko kosilo.

STA