Lutkovno gledališče Maribor je za Lutkovni muzej v sodelovanju z Društvom za sodobno umetnost X-OP in KIBLA2LAB pripravilo aplikacijo LutkAR, ki bo prikaze razstavljenih eksponatov snovne kulturne dediščine nadgradila s sodobnimi tehnologijami in novo-medijskimi postopki.

Zabavna in poučna

Kot so sporočili iz Lutkovnega gledališča Maribor, je LutkAR  zabavna in poučna aplikacija, skozi katero so razstavi želeli vdahniti življenje, kot lutkar s svojo animacijo vdihne življenje prej neživemu predmetu, lutki. Tako bo preko aplikacije razstavni prostor dodatno oživel. Osredotočili smo se na razne oblike razširjene resničnosti,  na avdio-vizualno produkcijo in kombinacijo izvirnega slikovnega materiala ter fotogrametrije.

Razširjena resničnost tako še dodatno bogati stalno razstavo v Lutkovnem muzeju Maribor, ki je vrata odprl konec novembra. Stalna zbirka lutk in ostalih elementov iz zgodovine Lutkovnega gledališča Maribor je našla svoj prostor v prenovljenem objektu Tri babe na severu Vojašniškega trga. Muzej v osrednjem delu kaže bogato ustvarjalnost gledališča v skoraj petdesetih letih profesionalnega delovanja, del pa tudi v času pred tem, saj je lutkovna dejavnost v Mariboru živa že več kot stoletje.