Lutkovno gledališče Maribor bo v četrtek, 5. septembra, otvorilo novo sezono s predstavo, namenjeno otrokom starejšim od štirih let, Možiček žebljiček. Predstava, ki jo bodo igrali v Mali dvorani gledališča, je kolaž kratkih zgodb, ki jih je za otroke napisal pisatelj Lojze Kovačič. V predstavi je uprizorjenih sedem pravljic iz njegove zbirke Zgodbe iz mesta Rič-Rač.

Predstava Možiček žebljiček je nastala v koprodukciji med Lutkovnim gledališčem Maribor in Hišo otrok in umetnosti Ljubljana. Režiserka, ki je ustvarila magično postavitev je Jelena Sitan Cvetko, s podporo avtorja likovne podobe Svjetlana Junakovića.

Igralci, ki predstavi dajo dušo so že stari znanci lutkovnih odrskih desk: Danilo Trstenjak, Gregor Prah k. g. in Andraž Jug k. g.. Dramaturgijo je vodil Anže Virant, lektorica je Metka Damjan, avtor glasbe Igor Cvetko, posebnost te predstave je tudi sodelovanje s svetovalcem za beatbox Žigo Žmavcem. Kostumografka je bila odlična Mojca Bernjak, oblikovalec svetlobe Miljenko Knezoci, scenski tehnolog Lucijan Jošt, lutkovni tehnolog Primož Mihevc, oblikovalka in izdelovalka lutk Darka Erdelji. Rekviziti in scenski elementi so ročno delo Darke Erdelji, Mojce Bernjak, Primoža Mihevca, Uroša Kumra (študijsko) in Brine Fekonja (študijsko) ter Lucijana Jošta, Branka Casermana in Igorja Vidoviča. Kot asistent v režiji se je tokrat preizkusil dobro znani igralec Danilo Trstenjak.

V pravljicah je vse dovoljeno

Oče je imel dva sinova, Darka in Janka. Bratca sta najraje na svetu poslušala pravljice, ki jima jih je pripovedoval njun očka. Pa ne samo poslušala, tudi zaigrala sta jih rada. Kajti v pravljicah je vse dovoljeno. Otrok lahko postane najmočnejši fantek na svetu, ki samo z enim prstom na roki zaustavi vse avtomobile in avtobuse na cesti … Dva žebljička na okenski polici se v soju svita spremenita v prijazna črna gospodka … Nerodni otroci padejo skozi luknjo na drugi konec sveta, kjer jih preganjata ponev in pošvedran čevelj … Ampak v pravljicah se vedno vse srečno konča, čeprav na pol raztrgaš celo mesto, na potepu po ulicah izgubiš svojo obleko … in celo, če se sredi noči v tvoji sobi pojavi volk.

Predstava Možiček žebljiček je kolaž kratkih zgodb, ki jih je za otroke napisal pisatelj Lojze Kovačič. V predstavi je uprizorjenih sedem pravljic iz njegove zbirke Zgodbe iz mesta Rič-Rač.