Gre za zbirko nekaj manj kot 50 pesmi, ki po besedah avtorice odslikavajo temeljna vprašanja bivanja, na katera vsak mlad človek v sodobni družbi išče odgovore. Knjiga z naslovom Drseči svet je izšla pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti, naslov pa izhaja iz ene pesmi, ki po besedah avtorice predstavlja »osišče zbirke, okoli katere se zavrti razvoj govorke, ki pripoveduje pesmi. Ta pesem ji omogoči prehod: iz drsečega sveta, v katerem se družbeni konteksti in pomeni ves čas premeščajo in jo vznemirjajo s svojo nestalnostjo; v svet, ki še zmeraj drsi, vendar se v njem najdejo tudi oprijemi, ki naredijo drsenje vzdržno in pravzaprav prijetno.«

Od revialnih objav do izdaje avtorske pesniške zbirke

V knjigi so posebno mesto našle avtorske ilustracije Mete Wraber, vsebuje pa tudi poglobljeno spremno besedo profesorja Andreja Makuca. Avtorica drsečega sveta opisuje, da je bila izdaja knjige logični samostojni korak v pesniškem razvoju, ki se sicer pne preko vrste let, vendar je pot, ki vodi od revialnih objav do izdaje pesniške zbirke, poseben proces: »Čeprav sem začela najprej s konceptom, v katerem sem poskušala z dramaturškim lokom povezati do tedaj nastale najbolj izpiljene pesmi, se mi je vzporedno odpiral nov izraz in z njim nova oblika, v kateri so odslej nastajale vse nove pesmi. Tako sem se v neki točki odločila zasledovati ta izraz do njegovih robov in videti, kaj lahko naredim z njim. Iz tega raziskovanja je nato izšla celotna knjiga, ki ima jasno izražen koncept, vzdušje, tista neimenovana govorka, ki izreka pesmi, pa se od prve do sklepne pesmi tudi pomembno spremeni in udomači v drsečem svetu«.

Čeprav sem začela najprej s konceptom, v katerem sem poskušala z dramaturškim lokom povezati do tedaj nastale najbolj izpiljene pesmi, se mi je vzporedno odpiral nov izraz in z njim nova oblika, v kateri so odslej nastajale vse nove pesmi.

V zbirki se prepletajo mnoge teme, med njimi povsem intimne, pa politične, okoljske, in vse tiste, na katere naj bi, po mnenju avtorice odgovore iskali tudi bralci in bralke Drsečega sveta. Knjiga bo kmalu dostopna v knjigarnah, meseca oktobra pa bo Nina Medved svoj prvenec predstavljala tudi v sklopu Festivala Urška 16. oktobra, na festivalu Ignor, 21. oktobra v Ljubljani ter 22. oktobra na prireditvi Urška po Urški.

kako izruvati vse svoje viticein jih preseliti.pustiti, da jih nekaj odmre.trmasto pognati nove,četudi se bo…

Gepostet von Nina Medved am Sonntag, 4. Oktober 2020