Ko se na istem odru v istem večeru znajdeta dve prodorni glasbeni skupini z dveh koncev Evrope, ugotovimo, da dobra glasba briše meje, spaja žanre in podvaja užitke. Koncert slovenskih Pantaloons in čeških Tygroo prinaša vrhunsko mešanico zvokov, v kateri se prepleta žlahtna tradicija trubačev iz Balkana in New Orleansa z elektroniko in novim valom londonske jazz scene. Vse skupaj bo začinjeno še s ščepcem funka, breakbeata in dubstepa ter elektrizirajočo energijo, ob kateri nihče ne ostane hladen. Koncert bo v soboto, 21. oktobra, ob 19.30 na Malem odru Narodnega doma.

Jazz in funk

Pantaloons je eden tistih bendov, ki še tako ravnodušno občinstvo vedno spravi na noge. Skupina deluje od leta 2016, njihova avtorska glasba pa je svoje mesto našla v elektronski plesni glasbi, začinjeni s prepihanimi ritmi jazza, funka, breakbeata, dubstepa in še česa. Po številnih domačih in mednarodnih nastopih so v letu 2022 izdali svoj prvi album z naslovom Zbounce, v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem pripravili mladinsko gledališko predstavo Razcufane zgodbe, poleg številnih koncertov v Sloveniji pa so nastopili tudi na festivalih v Srbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Češkem, Nizozemskem, v Belgiji in Franciji.

Polno barv in ognja

Tygroo je češka drum’n’brass/balkan/hiphop skupina, ki združuje tradicionalne in sodobne glasbene zvrsti, kot so klezmer, balkanska glasba, funk, hiphop, disco, dubstep in elektronika. Vse skupaj je prepleteno z veliko mero iznajdljivosti in kreativnosti. Ko igrajo le na bobne in pihala (in včasih na harmoniko), zvenijo zelo nenavadno, sveže, polno barv in ognja, ki prihaja včasih iz Odese ali s festivala v Guči, včasih iz New Orleansa ali newyorške podzemne železnice.

Projekt Jazz Exchange je izmenjava mladih glasbenih skupin Slovenije in Češke, ki se je na pobudo partnerjev SIGIC, SoundCzech in Ljubljanski grad začel leta 2022 z odmevnim nastopom slovenske skupine Wckd Nation in češke zasedbe Luciana v Pragi in Ljubljani. Medkulturni izmenjavi z ambicioznimi načrti in povezovanjem dogodkov v več mestih se je letos pridružil tudi Narodni dom Maribor.