Vsi so nori, razen nas
Stand up komedija

Dvorana generala Maistra

četrtek, 2. marec, 20.00

Nastopa: Martina Ipša

 Se tudi vam zdi, da je svet ponorel? No, razen nas, seveda. Mi nismo. Tako vsaj pravi najboljša slovenska stand up komičarka v novi avtorski stand up komediji.

Predstava je kulminacija sedemnajstih let dela in tisočih nastopov; in Martina pravi, da je to njeno najboljše delo do zdaj. In vemo, da se boste strinjali.

Se tudi vam zdi, kot da bi v dveh letih, ko smo bili zaprti doma, pozabili, kaj je normalno obnašanje? V novi predstavi Martina primerja svoje odraščanje z odraščanjem zdaj. Skupaj z Martino boste šli skozi vse norosti tega, kaj pomeni živeti v Sloveniji in biti Slovenec. Kako hodimo na dopuste, kako delamo in tudi kako spimo skupaj. Izvedeli boste, zakaj bungee jumping ni za debele in zakaj Martina ne bo skočila s padalom. V predstavi, kjer nobena tema ni tabu, boste skupaj ugotovili, da so vsi nori.

Razen nas, seveda. Mi nismo.

Boeing Boeing
Komedija

Dvorana generala Maistra

petek, 3. marec, 20.00

Igrajo: Gorka Beden, Jan Bučar, Lea Cok, Gregor Podričnik, Vesna Slapar, Inti Šraj

 Pripnite si pasove, poleteli bomo! Vroča komedija in preveč stevardes!

Situacijska komedija

Poletite nazaj v sladka, svobodno misleča 60-ta in neonesnaženo ozračje najbolj sočne situacijske komedije, polne zmešnjav in zamenjanih identitet  – zagotavljamo vam, da se boste smejali naglas!

V prestolnici ljubezni, Parizu, je skrit mali apartma, v katerem živi arhitekt Bernard. Z izjemno geometrično natančnostjo žonglira s prihodi in ljubezenskimi uricami s kar tremi atraktivnimi stevardesami. Francozinja, Američanka in Nemka sicer letijo za različne letalske družbe, a ga navdušeno obiskujejo, on pa se med tem uri v kombinatoriki in skrbno načrtuje njihove pristanke in polete. Vse dokler svet ne spozna novih hitrih boeingov.

Bernardov skrbno sestavljeni urnik se poruši do temeljev, njegova ne-tako-kot-on-navdušena in ne-tako-kot-stevardese prikupna hišna pomočnica mu situacije pač ne olajšuje. Ko se nekega dne trio stevardes sočasno znajde v stanovanju, ko Bernarda obišče še v ljubezni kot jabolko nezrel prijatelj iz otroštva Robi, je kaos popoln, katastofa pa neizbežna.

Stevardese so vilinska bitja, a če jih je preveč … je to čisto preveč!

 Strast, dojenček in rompompom

Stand up komedija

Dvorana generala Maistra

torek, 7. marec, 20.00

Nastopa: Vid Valič

 Vid Valič si je vedno želel otroka, ampak ne kar nekega otroka, temveč prav tega, ki ga je dobil sedaj. Zato je tudi čakal tako dolgo, ker je moral pripraviti vse za njen prihod. Predvsem svoje mentalno stanje, saj ga je čakal šok, da ne bo mogel več ponočevati ali spati 8 do 9 ur v kosu. Pri tem mu je seveda pomagala korona, ki mu je omogočila dopust, ki ga ni želel, zato da je imel prosti čas, ki ga ni potreboval, da je lahko načrtoval svojo prihodnost, ki je ni pričakoval. In če je prej poskušal živet v stilu »Seks, droge in rock ‘n’ roll«, je sedaj spremenil svoj način življenja v »Strast, dojenček in rompompom«.

V svoji novi predstavi bo Vid ugotavljal, kaj imajo skupnega politiki in dojenčki. Kako so lahko ženske tako močne, ko morajo biti, in tako krhke, ko moški tega nočemo. Kako izbereš ime za svojo hčerko, če te preveč ženskih imen spomni na bivše avanturice.  Zakaj v šoli za starše predava »standup« komičarka in zakaj je toliko strasti v zvezi ravno takrat, ko ne moreš seksati?

Zakaj ne bi proslavljali ženske moči, če jo lahko? Zakaj ne bi častili dojk nosečih žensk, če jih lahko? Zakaj se ne bi delali norca iz politikov, če se lahko? Zakaj ne bi skupaj ugotavljali za koliko časa moraš dati otroka v zamrzovalnik, da se ne pokvari? V tej osebno izpovedni komediji bo Vid iskal odgovore na vsa ta vprašanja in vam obenem zaupal tudi, kako uspavati dojenčka v manj kot petih minutah.

»Strast, dojenček in rompompom« je komedija, ob kateri se boste vsi spomnili na lepe trenutke iz otroštva, starševstva (tudi, če še niste starši), obdobja korone in seksa pred, med in po nosečnosti. 

Loibner – Niggli (Avstrija, Švica)
Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma

četrtek, 9. marec, 20.30

Mathias Loibner, hurdy-gurdy (lajna); Lucas Niggli, bobni, tolkala

Duo bobnov in srednjeveške lajne? Da!

V Kamerunu rojeni in v Švici živeči bobnar Lucas Niggli, ki je trenutno eden najbolj iskanih bobnarjev na evropskih tleh, je reden gost cikla Jazz v Narodnem domu – videli smo duo s pevcem Andreasom Schaerrerjem in trio Keita – Bronnimann – Niggli. Tokrat je presegel vsa pričakovanja: le kdo bi rekel, da je moč bobne povezati s srednjeveško lajno, imenovano hurdy-gurdy, in ob tem ustvariti glasbo za 21. stoletje?

»Silent storm« je naslov novega albuma nespornih mojstrov svojih inštrumentov. In res: tiha nevihta v vsakem trenutku njunega predanega igranja čaka, da se razbesni v neslutenih zvočnih plazovih. Matthias Loibner že desetletja velja za največjega virtuoza eksotičnega srednjeveškega inštrumenta hurdy gurdy (v slovenščini mu običajno rečemo lajna), ki mu v pestrosti zvokov kratko malo ni para. Lahko zveni kot violina, kitara, dude, včasih kot klavir in ko mu Loibner diskretno doda še elektronske efekte, se poslušalec dobesedno utopi v orkestru zvokov.

Rezultat druženja s tolkali in bobni enega najboljših tolkalcev našega časa, Lucasa Nigglija, je popotovanje po zvočnih pokrajinah imaginarnega sveta: od Indije, srednjega veka, izmišljene folklore in vendar zveni povsem sodobno. Učinek je doslej neslišana, popolnoma hipnotična in brezčasna glasba – po domače povedano: popolna magija.

Komorni orkester iz Mantove
4. koncert Orkestrskega cikla

Dvorana Union

petek, 10. marec, 19.30

Thomas Jung, dirigent; Natalie Clein, violončelo

Spored: Felix Mendelssohn, Camille Saint-Saëns

»Popolna vez med italijansko inštrumentalno tradicijo in klasičnim repertoarjem«, tako je nekdo od glasbenih kritikov iz žirije, ko je izbrala prejemnika ugledne nagrade Franca Abbiatija, opisal Komorni orkester iz Mantove.

Uspeh je bil orkestru položen v zibelko: leta 1981 ga je ustanovila skupina mladih glasbenikov, ki jih je ob popolni predanosti glasbi gnala želja po skupnem muziciranju in predajanju vrhunskega znanja drugim. V dobrih štiridesetih letih obstoja so najprej prepričali svoje mesto in nato še mednarodno glasbeno sceno. Tesno sodelovanje z Umbertom Benedettijem Michelangelom in Alexandrom Lonquichom je porodilo izjemne dosežke in jih popeljalo na ugledne evropske odre.

Vrhunska igra, ki kar brsti od strasti do muziciranja, je tisto, kar nas vedno znova prepriča.

V tem so se glasbeniki ujeli z izjemno violončelistko Natalie Clein, ki so jo v časniku Times opisali kot »očarljivo« in »vzneseno strastno«. Natalie Clein je po zgodnjih uspehih v rojstni Angliji hitro postala ljubljenka velikih svetovnih odrov, na katerih prepričuje s svojo popolno predanostjo in intelektom, ki prikličeta v spomin karizmatično veličino Jacqueline du Pré. Za svojega je vzela prvi koncert za violončelo Saint-Saënsa, katerega ključni sestavini za ustrezno razumevanje sta po njenem mnenju »klasični um in romantična duša«.

Z Natalie Clein in glasbeniki iz Mantove se nam obeta razburljiva romantična nevihta v najboljšem pomenu.

Tesla
4. koncert Mladinskega cikla

Dvorana Union

četrtek, 16. marec, 15.00

Janez Dovč, avtor koncepta in glasbe, izvajalec

Tesla je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča.

Predstava združuje avtorjeva najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, tako kot tudi vrste Teslovih izumov, je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov, hkrati pa ključen tudi pri bivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, ki je bil po pričevanju mnogih »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov na razumljiv način predstavijo Teslov svet, njegove izume ter predvsem njegovo humanistično željo po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

Vsako poglavje predstave zaznamuje drug inštrument, med katerimi lahko najdemo tako eksotične kot malone futuristične inštrumente, denimo Teslovo tuljavo, lasersko harfo, teremin, različne sintetizatorje zvoka, doma narejena glasbila, vsakdanje predmete in nenazadnje prav posebnega gosta po imenu Nao.

Vročica

Komedija

Dvorana generala Maistra

četrtek, 16. marec, 20.00

Nastopajo: Špela Grošelj, Irena Yebuah Tiran, Nina Ivanič

Show & komedija! Ste pripravljeni na zabavo?

Vroča večerna radijska pogovorna oddaja Vročica na Radiu Špas praznuje 10. obletnico in je na vrhuncu svoje uspešnosti!

Tri energične voditeljice bodo za to posebno priložnost izvedle ‘veliki radijski pok’ – jubilejno oddajo bodo praznovale ekskluzivno, z glasbenim showom v živo! »Live’. ‘On Air«.

Če boste mislili, da ste za trenutek prišli na prizorišče serije »Seks v mestu«… se ne boste veliko zmotili. Vročekrvne dame pač rade govorijo o življenju, ljubezni, seksu, zakonu, odnosih, prijateljstvu, materinstvu, karieri, hrani, alkoholu in da, moških, kakršnokoli vlogo že igrajo v njihovem življenju.

V navihani komediji se boste zabavali ob njihovih ženskih pogovorih, se smejali, uživali ob seksi glasbi legendarnih in aktualnih pop uspešnic, ki občinstvo vedno katapultirajo iz sedežev, prepevali od začetka do konca in zaplesali z nami.

Poslovilna oddaja v obstoječi »trio« zasedbi, njihova zadnja radijska Vročica »mora biti najboljša kadarkoli!« In tudi bo. Udarna. Žgečkljiva, super zabavna in do konca sproščena!

V uprizoritvi praznične oddaje bodo v »radijski eter« dame spustile vse, kar je v dolgih letih še obležalo na ženskem srcu. Z zvestimi poslušalci in poslušalkami bodo spregovorile o tistem, o čemer je pač težko govoriti naglas in sploh podnevi. Ali to povedati partnerju. Možu. Mami. Včasih tudi najboljši prijateljici. Oja, v njihovem studiu je vedno zelo vroče!

Ampak zdaj ni čas za zardevanje, zdaj je čas za sproščeno glasbeno plesno zabavo!

Želimo, da (bo)ste kot del občinstva v »studiu v živo« tudi vi!  Zberite svoje ženske vrste, svoje »žurersko pleme«, pripeljite svoje najdražje, pridite, zraven zapojte, zaplešite in se do konca zabavajte!

Tadej Toš: V živo
Stand up komedija

Dvorana generala Maistra

torek, 21. marec, 20.00

Dobrih sto let nazaj je svet ponorel za Modelom T, Fordovim avtomobilom, ki je s svojo inovativnostjo in zanesljivostjo uspel zadovoljiti najrazličnejša pričakovanja najširših množic. S petnajstimi milijoni prodanih avtomobilov si je legendarni Tin Lizzie prislužil naziv najuspešnejšega avtomobila 20. stoletja. Zakaj bluzimo o Modelu T? Ker vam bomo postregli s podobnim fenomenom. Dame in gospodje, predstavljamo Model TT! Ta sicer stoji na dveh nogah, namesto dobro utečenega motorja pa ga poganjajo dobro delujoče sive celice in dobro namazan jezik, a ostali zgoraj našteti atributi še kako veljajo tudi zanj.

Govorimo namreč o Tadeju Tošu, najuspešnejšem slovenskem stand up komiku, ki s svojimi uspešnicami vselej znova in zanesljivo zadovolji najrazličnejša pričakovanja najširših množic. Kot Model T vas tudi Model TT nikoli ne bo pustil na cedilu, z vsake predstave boste odšli dobre volje in s polnimi ušesi vrhunskih štosov, ki jih boste navdušeno ponavljali vsem, ki vas bodo pripravljeni poslušati. Če jih seveda niso slišali že iz prve roke. Kar je zelo verjetno, saj so njegove predstave vselej razprodane, dvorane pa napolnjene do zadnjega kotička. Model, ki ga hočeji vsi, pač. Legendarni model.

Kriplov zagovor

»Komedija«

Mali oder Narodnega doma

sreda, 22. marec, 19.00

Igra: Simon Šerbinek

Novo sodelovanje igralca Simona Šerbinka in režiserja Matjaža Latina, tandema, ki je leta 2021  podpisal uspešnico Krhkost, prinaša igralčevo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo. »Komedija«, ki pogumno premeša več na videz nasprotujočih si žanrov, od lahkotne in angažirane stand up komedije pa vse do dokumentarnega realizma, tematizira različne vrste invalidnosti, tako telesne kot duševne diagnoze. Ponovno smo priča že v Krhkosti občudovanem pogumu Šerbinka za razgaljanje ter absolutno iskreno in intimno podajanje osebne zgodbe človeka, ki mu je izguba obeh nog usodno zaznamovala življenje in ga stigmatizirala. Prav želja opraviti s to stigmo – osebno in družbeno – je motor predstave, ki obenem pretrese in zabava.

Trio Eusebius
4. koncert Komornega cikla

Dvorana Union

petek, 24. marec, 19.30

Eva Šulić, violina; Tonka Javorović, violončelo; David Vuković, klavir
Spored: Dmitrij Šostakovič, Silvio Foretić, Kaija Saariaho, Johannes Brahms

»… izjemna uigranost, temperament, kultura komorne enovitosti in dorečenost vsakega detajla, ki omogoča popolno sproščenost v izvedbi« – ta opis iz Slobodne Dalmacije se bere, kot da bi šlo za oceno izkušene komorne zasedbe, v resnici pa se nanaša na trio zelo mladih glasbenikov.

Eva Šulić, Tonka Javorović in David Vuković se niso pustili zapeljati samotnim sanjam o solističnih karierah, temveč so pravi izraz svojega muzikalnega poslanstva našli skupaj.

»V glasbo, ki jo izvajamo, se poskušamo zares poglobiti in smo se zato prepoznali v Schumannovem alter egu.« Nadeli so si ime po Schumannovem kontemplativnem melanholiku, fiktivnem liku Eusebiusu, ki jih navdihuje pri njihovem skupnem utiranju glasbene poti. »Imamo veliko srečo, da vsi trije živimo za glasbo in smo pripravljeni v svoje delo vložiti veliko truda. Pri izvajanju se zmeraj trudimo biti čim bolj kreativni in tako ustvariti zanimive interpretacije.«

Trio je nastal leta 2017 na Glasbeni akademiji v Zagrebu pod umetniškim vodstvom profesorja Pavla Zajceva. Že prvi koraki so bili zmagoviti in glasbeniki so na mah osvojili žirije pomembnih hrvaških tekmovanj. Prejeli so prve nagrade na mednarodnem tekmovanju za mlade glasbenike Ferde Livadića, na tekmovanju za mlade glasbenike Papandopulo in na tekmovanju Darka Lukića. Z velikim uspehom so nastopili na Dubrovniških glasbenih igrah, Osorskih glasbenih večerih, Samoborski glasbeni jeseni, Hrvaškem glasbenem festivalu na Dunaju, Festivalu »A FEST« v Novem Sadu, Glasbenih večerih v Sv. Donatu, festivalu »BEETHOVENplus« v Zagrebu, na mednarodnem festivalu komorne glasbe Ostinato v Omišu itd.

Trio, pri katerem sodeluje izjemna mariborska violinistka Eva Šulić, vedno prepriča svoje občinstvo, zato si večer, »poln nenavadno intenzivnih izkušenj« (Slobodna Dalmacija), želimo privoščiti tudi v našem mojstrskem ciklu.

Jamski človek

Predstava abonmaja Komedija

Dvorana generala Maistra

petek, 24. marec, 20.00

ponedeljek, 20. marec, 20.00

Igra: Uroš Fürst

Smešna plat dvojine in balzamičen nanos na vsak odnos. Že 20 let. Monokomedija Roba Beckerja v režiji Nataše Barbare Gračner in izvedbi Uroša Fürsta, ki je bila premierno uprizorjena leta 2002, je s 750 ponovitvami zagotovo največja gledališka uspešnica za odrasle v Sloveniji. Nasmejala je že več kot desetino Slovencev, nekatere tudi večkrat. V gledališče že dve desetletji privablja nove in nove generacije gledalcev, ki jim vedno znova pokaže, da so odnosi med spoloma komedija, čeprav se nam največkrat ne zdijo prav nič smešni. Pridite, še preden se skregata!

Zrcalce, zrcalce, požrla te bom
Predstava abonmaja Kekec

Dvorana generala Maistra

nedelja, 26. marec, 11.00

Igrata: Maja Končar, Zvone Hribar

Zmešnjavna pravljica.

Kaj se zgodi, če se babica in dedek, izkušena bralca pravljic, nekega jutra zbudita in ugotovita, da nista več v svojem stanovanju?

Ni kuhinje, da bi skuhala čaj, ni jutranjega časopisa, ni radia, ni telefona, da bi koga poklicala. In predvsem ni stare knjižne police s starimi knjigami pravljic. Vsak hip pa bodo prišli vnuki poslušat pravljice. Kaj se zgodi, če babica in dedek, prava poznavalca pravljic, ugotovita, da sta brez knjig pobrkljala vse zgodbe in pravljice? Zamešala sta pravljična števila in prave barve, pa pravljične like in pravljične dežele. Je imela Sneguljčica tri kozličke ali sedem prašičkov? Je Rdeča kapica ugriznila v rdeče ali zeleno jabolko? Katero pravljico bosta lahko povedala vnukom? Kaj se zgodi, če babica in dedek, pravcata pravljičarja, ugotovita, da sta se sama znašla v pravljici? V hišici medvedje družine sredi zakletih gozdov, v katerih so volkovi in zlobne čarovnice, in rajskih vrtov, v katerih rastejo cvetoče vrtnice in živijo rajske ptice. In edini način, da se bosta pravi čas vrnila v svojo dnevno sobo s čajem in pravljičnimi knjigami, je, da pustita svoji bogati domišljiji prosto pot, da se spomnita svoje pravljice in jo povesta tako, kot jo želita.

Zgodi se napeto in dinamično potovanje skozi labirint pravljičnih ugank in vprašanj, nalog in preizkušenj. Skozi ta blodnjak pa niti najboljša zgodbarja ne moreta čisto sama.

Le kdo jima lahko pomaga?

Po zaključku predstave malčke in starše čakajo še prijetni izzivi na Kekčevih poustvarjalnicah: otroških kreativnih delavnicah na temo predstave.