V Mali dvorani bodo predstavili moderno postavitev, v kateri bo šivilja Bogdanka postala lik 21. stoletja, vztrajna in delavna. Nasmehne se ji sreča, ko njene škarjice čudežno oživijo, a usodo vzame v svoje roke in tako postane svoje sreče kovač. No, pravzaprav svoje sreče šivilja. Le kakšno prihodnost si bo skrojila?

Zgodba se začne, ko škarjice postanejo žive

Šivilja Bogdanka vztrajno, dan za dnem, šiva in reže, šiva in reže, šiva in reže za grajsko gospo … V tem enoličnem ritmu se ji utrne odlična ideja: »Kaj ko bi jaz imela takšne škarjice, ki bi se jim samo reklo: Škarjice hrustalke, po mizi bežite, jopico mi urežite! … in bi me ubogale?« In res, prileti ptiček, ki ji pove, da se ji bo želja izpolnila! Tu se zgodba šele prav zares prične…  Pred očmi gledalcev bodo čarobno oživele škarjice, v ustvarjanju Bogdankinega okolja pa se bo razburkal domišljijski svet najmlajših in tistih malo starejših gledalcev, saj bodo iz gomil blaga počasi »zrasli« grad, drevesa, gozd in drugi scenski elementi ter tako na nevsiljiv in nevsakdanji način spodbudili domišljijo.

Zmes tradicionalnega in sodobnega

Pravljica zaživi v novi likovni in glasbeni podobi, čarobni zmesi tradicionalnega in sodobnega, vsakdanjega in neobičajnega. Gledalcem želijo namreč preko osveženega lika šivilje Bogdanke ponuditi pogled na svet in prihodnost, ki sta v večji meri odvisna od naše vztrajnosti in delavnosti, kot je bilo mogoče razbrati iz originalne predloge. Kot je dejal že Dragotin Kette: »Če bomo srečo drugim v srca vlivali, jo bomo sami uživali!«

Izkušena ekipa umetniških ustvarjalcev

Režiserka predstave Tatjana Peršuh se bo v mariborskem lutkovnem gledališču predstavila že tretjič. Dvakrat je sodelovala leta 2010, in sicer z režijo uprizoritve Jakob in mesto in z režijo slavnostnega odprtja Lutkovnega gledališča Maribor. Avtorica likovne podobe in kostumografka je Dajana Ljubičić, ki kot kostumografka sodeluje s številnimi slovenskimi gledališči – SNG Drama Ljubljana, Gledališče Glej, Mestno gledališče Ljubljansko, SNG Nova Gorica. Ob oblikovanju oblačil in kostumov deluje tudi kot članica različnih strokovnih žirij, za svoje delo pa je bila, doma in v tujini, tudi večkrat nagrajena. Dramaturginja Anja Pirnat sicer sodeluje z obilo obetavnimi in prodornimi gledališkimi ustvarjalci, uprizoritev Šivilja in škarjice pa je njeno prvo sodelovanje z Lutkovnim gledališčem Maribor. Kot avtor glasbe se bo predstavil Borut Mori, priznan glasbeni ustvarjalec, ki svojo sodobno avtorsko glasbo predstavlja na koncertih doma in v tujini. Predstava ima tudi izdelano svetlobno podobo, ki jo je oblikoval David Orešič, ki je sodeloval pri že več kot 400 uprizoritvenih produkcijah v institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih in ustanovah. Za likovno podobo in oblikovanje zvoka je poskrbela utečena in prekaljena ekipa Lutkovnega gledališča Maribor.