Glazerjeve nagrade so priznanja Mestne občine Maribor za življenjsko delo ter za posamične vrhunske dosežke na področju kulture. Poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je za svoje mesto izbral Maribor. Vsako leto je podeljena ena nagrada za življenjsko delo ter največ tri Glazerjeve listine.

Na razpis prispelo 34 predlogov, odločitev je bila težka

Letos je na razpis, ki je bil odprt dobra dva meseca, prispelo 34 predlogov s skupno 28 predlaganimi kandidati, od tega 23 kandidatov za Glazerjevo listino in pet kandidatov za Glazerjevo nagrado. Strokovne komisije, ki so opravile prvi izbor in ga nato posredovale Odboru za podelitev Glazerjevih nagrad, so izbrale deset kandidatov za listine in odobrile vseh pet kandidatov za življenjsko delo.

Na seji Odbora, ki je potekala 7. marca, so nato po sistemu glasovanja aboslutne večine za prejemnike listine izbrali operno solistko Sabino Cvilak, dramskega igralca Vladimirja Vlaškalića in skladatelja Vita Žuraja, medtem ko je bil s šestimi glasovi v drugem krogu glasovanja za življenjsko delo izbran akademski slikar specialist Ludvik Pandur. »Konkurenca je bila izredno močna, komisije so imele težko delo, a odlično so opravile svoje delo in predstavile kandidate, ki so sami ustvarjalci, kar je dobra napoved za prihodnost samih nagrad,« je povedal Bojan Labović iz Urada za kulturo in mladino, MO Maribor.

Nagrade izpostavljajo posameznike, ki spodbujajo kulturno življenje Maribora

Listine in nagrada se podelijo za dosežke v določenem časovnem obdobju, tudi večletnem delu, pri posredovanju kulturnih vrednost in spodbujanju kulturnega življenja v Mestni občini Maribor. Letos bodo nagrade slovesno podelili prihodnji teden, 21. marca, v Minoritski cerkvi Lutkovnega gledališča Maribor. Na današnji novinarski konferenci je predsednica Odbora za podelitev Glazerjevih nagrad Zdenka Križanič izpostavila, da so bili letošnji predlogi odlični ter da je komisija odlično opravila svoje delo pri utemeljitvi izbora kandidatov več kot odlično. »Maribor je ustvarjalno mesto, ne rabimo se bati za prihodnost,« pa so bile besede mag. Zdravka Luketiča, namestnika predsednice.

Ludvik Pandur, Sabina Cvilak, Vladimir Vlaškalić in Vito Žuraj

Pandur velja za nedvomno eno osrednjih osebnosti mariborskega slikarstva v zadnji tretjini 20. in začetku 21. stoletja. Že več kot pet desetletij navdušuje širšo javnost z izjemnim slikarskim opusom ter sodeluje tudi kot pedagog, aktiven razstavljalec in intelektualec.

Umetniška pot Sabine Cvilak je tesno povezana z Mariborom, kjer je prejela prve glasbene impulce in izobrazbo. Je redna nastopajoča bodisi kot koncertna ali operna solistka na uglednih mednarodnih koncerttnih središčih in v številnih opernih hišah v Evropi, Ameriki in Aziji.

Dramski igralec Vladimir Vlaškalić sodi med nosilce repertoarja mariborske Drame, je nepogrešljiv igralec, ki ga režiserji stalno zasedajo v velike in umetniško zahtevne vloge, je poglobljen in natančen s pridihom improvizacije.

Skladatelj Vito Žuraj je pri svojih komaj 38 letih mednarodno najbolj uveljavljen slovenski skladatelj, ki je dobil pozornost najeminentnejših svetovnih odrov in organizacij, hkrati pa njegova dela izvajajo vrhunski sestavi kot so New York Philharmonic, BBC Scottish Symphony Orchestra, Ensemble Modern, Ensemble intercontemporain in Klangforum Wien.