Vlada RS je na dopisni seji, ki se je odvila v preteklem tednu, sprejela Odlok o razglasitvi Maistrove knjižnice za kulturni spomenik državnega pomena.

Vir za razumevanje zgodovinskih procesov

Kot so pojasnili na Ministrstvu za kulturo, je z upoštevanjem strokovnega predloga pooblaščenega muzeja Pokrajinski muzej Maribor Ministrstvo za kulturo ovrednotilo, da je Maistrova knjižnica kulturni spomenik izjemnega pomena za Republiko Slovenijo, saj predstavlja pomemben vir za razumevanje zgodovinskih procesov, pojavov ter njihove povezanosti s sedanjo kulturo ter kot spomin na izjemno osebnost Rudolfa Maistra.

Maistrova knjižnica je del posebnih zbirk

“Knjižnica je pomembna kot celota in jo je treba varovati zato, da se ohranita njen skupni zgodovinski kontekst ter spomin na vrednote, povezane z življenjem in delom Rudolfa Maistra – Vojanova, slovenskega generala, pesnika, borca za severno mejo in strastnega bibliofila,” zapišejo.

Maistrova knjižnica je del posebnih zbirk Enote za domoznanstvo Univerzitetne knjižnice Maribor. Oktobra 1998 je družina generala Maistra, ki jo je zastopal generalov vnuk Borut Maister, knjižnici podarila njegove knjige. Zbirka obsega 5945 enot.