V nedavno nastali Kulturni četrti Židovska v Mariboru se danes začenja festival Jazz ‘ma mlade, ki že šesto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, umetnosti, vina in kulinarike. V treh petkovih večerih bo gostil mednarodne in lokalne jazz zasedbe mladih glasbenikov iz štirih držav.

“Namen festivala je nuditi prostor mladim umetnikom in umetnicam, da se lahko predstavijo širši javnosti, ter umetniško oživljati to kulturno četrt, ki je nastala okoli Židovskega trga,” je povedal programski vodja festivala Željko Milovanović iz Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju s Sinagogo Maribor, Galerijo Media Nox, Galerijo Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM), Fotogalerijo Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z odprtji več razstav, podaljšanim delovnim časom galerij, video projekcijami, degustacijami lokalnih vin in ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Ker Maribor letos beleži deset let, odkar je bil leta 2012 Evropska prestolnica kulture (EPK), so se organizatorji festivala povezali z Novim Sadom, ki je letos EPK. Tako bo prvi dan festivala nastopila v Mariboru uveljavljena srbska zasedba Dragon’s Fuel.

Glasbeni selektor festivala Nejc Birsa iz društva Glas podzemlja je izpostavil tudi večletno sodelovanje Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Kot je dejal, je med mladimi glasbeniki vedno več zanimanja za jazz, pa tudi občinstvo za festival Jazz ‘ma mlade je vedno širše.

“Naš festival skrbi tudi za razvoj občinstev,” je povedal Milovanović. “Vključujemo mlade umetnike različnih zvrsti in kombiniramo različne dogodke. Nekateri pridejo prvenstveno na koncert, ker ga zanima glasba, a se ob tem morda prvič sprehodi po galeriji,” je dodal.

Dogajanje je postavljeno v Kulturno četrt Židovska, ki so jo kulturni akterji na Židovski ulici in Židovskem trgu (Sinagoga Maribor, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp, GT22 in galerija Media Nox, ki sodi pod okrilje MKC Maribor) uradno odprli prejšnji teden.

STA