Bosanska skupina Dubioza kolektiv se je kot visokooktanska ska-punk-reggae-rock atrakcija postavil tudi na svetovni zemljevid, včeraj pa so nastopili v Mariboru na Trgu Leona Štuklja. Avtorji hitov, kot so Kažu, Kukuz, Himna generacije in Blam Blam, osvajajo svet z izjemno energijo, lucidnimi besedili in odrskim nastopom, ki premakne tudi slona.

Skupina, zasnovana med bloboko moralno in gospodarsko stagnacijo

Davnega leta 2003 se je nekje daleč, na ozemlju imenovanem Bosna in Hercegovina, skupina prijateljev odločila za oblikovanje benda. To je bil začetek neobičajne skupine v še bolj neobičajnih okoliščinah. V času, ko se ni razvijala glasbena industrija, ko ni bilo prostora za koncerte, niti priložnosti za kulturno ali politično izražanje mladine. Med globoko moralno in tudi gospodarsko stagnacijo se je rodila skupina Dubioza kolektiv.

Skupina danes močnejša kot kdajkoli prej

Danes kultna balkanska, ska, punk, reagge in rock zasedba je koncertirala na vseh največjih festivalih v Evropi in v anale svojih aktivnosti vpisala tudi nemalo odmevnih turnej po svetu. Visoka energija, pronicljiva besedila ter izjemni odrski nastopi so temelj slikovitih koncertov, življenjski nazori, besedila in zgledi pa povezujejo občinstvo po svetu. Tradicionalne glasbene oblike zaznamuje posebna perspektiva, ki se je brusila skozi čas in je nabita z visoko stopnjo pozitivnosti. Vsem, ki so odprti za izkušnje, koncert lahko spremeni pogled na življenje. Če skočimo v leto 2016, najdemo skupino močnejšo kot kadarkoli, postavljeno ob bok največjim in najuspešnejšim živim bendom vzhodne Evrope, zapečateno z  njihovim glasbenim albumom Happy Machine, najverjetneje njihovim najbolj provokativnim albumom doslej.