Danes smo se v Vetrinjskem dvoru v Mariboru zbrali na predstavitvi letošnjega programa Festivala Maribor. Festival tokrat ne bo le glasbeni dogodek, ampak prav tako priložnost za srečanje umetnikov iz različnih glasbenih žanrov in literarnih svetov. Šli pa bodo še korak naprej. Povezali bodo namreč glasbo, literaturo in gledališče.

To je nekakšna organska, neločljiva povezava dveh umetnostnih panog, ki sta dolgo časa živele kot univerzum in še dan danes to počneta.

To povezovanje med glasbo in besedo ni nič novega, vendar želijo s Festivalom Maribor narediti korak k združitvi teh dveh svetov, skupaj z njihovimi ustvarjalci.

V središču dogajanja bosta glasba in beseda

Dodatni poudarek bo tokrat na slovenski glasbi in besedi ter našem čudovitem mestu Maribor. S tem festivalom želijo raziskati, kako z besedo povečati moč in sporočilo glasbe.

Uradna otvoritev festivala nas čaka že ta četrtek, 14. septembra, kjer bomo slišali dva mlada pianista, ki osvajata svetovne odre – brata Kamplet.

Bogato festivalsko dogajanje

Na odru bomo med drugimi gostili tudi Ensemble Modern, svetovno znani ansambel sodobne glasbe, ki bo prinesel svežo perspektivo na slovensko glasbeno in literarno ustvarjalnost. Nastopajoči, kot so Nika Gorič, Ana Pepelnik in drugi, bodo sodelovali v nastopih, ki združujejo besedo in glasbo.

Poleg tega nas čaka koncert z ansamblom No Borders Orchestra, ki poudarja pomembnost sprejemanja ranljivosti in umetnosti. Verjamemo, da je prepoznavanje lastne ranljivosti pogumno dejanje, ki vodi v globlje razumevanje umetnosti.

Nekateri drugi vrhunci festivala vključujejo koncerte, kot so “Poeme Večnosti” z izjemnimi instrumentalisti, nastop z naslovom “Fire & Ice“, ki združuje ogenj in led v novi glasbeni izkušnji “Lisičice in ptičice” za otroke in “Zvezda in srce” za vse starejše od sedem let.

S festivalom Maribor 2023 se bomo podali na glasbeno in literarno potovanje. Tudi vi se lahko od 14.9. do 1.10. pridružite in doživite to čudovito kulturno izkušnjo.