Začel se je 27. festival Dnevi poezije in vina, ki bo do sobote, 26. avgusta, potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih po Sloveniji ter čez mejo. V šestih festivalskih dneh se bo pod taktirko Kristine Kočan, programske vodje festivala, zvrstilo 60 raznovrstnih dogodkov za vse starostne skupine in okuse.

Poleg Ptuja, ki predstavlja osrčje festivala, bodo številni drugi kraji, kot so Ljubljana, Krško, Ormož, Ljutomer, Petanjci in Dornava, ter Potrna v Avstriji in Varaždin na Hrvaškem gostili 18 pesnikov in pesnic iz 10 držav. Osrednji gosti festivala so švicarska pesnica Ilma Rakusa, litovski pesnik Eugenijus Ališanka in avtor Odprtega pisma Evropi, pesnik David Harsent, ki se bo zaradi okrevanja po operaciji pridružil prek videopovezave.

V sklopu letošnje prevajalske delavnice bodo v ospredje postavili sodobno češko poezijo, v goste pa prihajajo češki pesniki Petr Hruška, Marie Iljašenko in Ondřej Lipár, ki bodo v prvih dneh festivala sodelovali na katalonsko-slovenskih prevajalskih delavnicah v družbi slovenskih kolegov.

V okviru festivala bodo v soboto, 26.avgusta, ob 19. uri v Vinagovi kleti v Mariboru gostili dve izvrstni, večkrat nagrajeni pesnici – Luljeto Lleshanaku iz Albanije in Joumanmo Hadadd iz Libanona. Gostji bosta spregovorili o umetnosti poezije pristopih k ustvarjanju, o vprašanjih, ki jih poezija odpira in ustvarjalnem iskanju odgovorov nanje. Za pokušino vin bo poskrbel Vinag, za glasbo Peter Andrej.