Čas in procesi evolucije so odgovorni za nastanek novih jezikov, narečij in podjezikov. Evolucija je odgovorna tudi za to, da so nekateri jeziki zastareli ali skoraj izumrli. Z naravno selekcijo so nekateri jeziki uspevali, drugi pa so s časom izzveneli. Manj znani stari evropski jeziki niso nič manj fascinantni od priljubljenih, kot so francoščina, nemščina ali angleščina, saj imajo svoj čar in zgodovino, ki se vam bo morda zdela fascinantna in neverjetna. Čeprav je angleščina razširjena med večino maternih govorcev drugih evropskih jezikov, je še vedno veliko besed, ki jih je mogoče najti le v jezikih drugih držav ali regij. Poglejmo si torej tri najstarejše evropske jezike.

Latinščina

Latinščina je eden najstarejših evropskih jezikov in se govori že več kot dva tisoč let. Poleg italijanščine je uradni jezik Vatikana in se uporablja v številnih katoliških cerkvah po vsem svetu. Latinščina je tudi jezik rimskokatoliške cerkve, ob tem pa je eden najstarejših in najvplivnejših jezikov na svetu. Bil je tudi jezik rimskega imperija, enega največjih imperijev v zgodovini. Po padcu Rimskega cesarstva se je latinščina še naprej uporabljala kot akademski jezik.

Grščina

Grški jezik velja za najstarejši evropski jezik, saj sega več kot 3000 let nazaj. V Grčiji se govori že tisočletja, uporabljajo pa ga tudi številne druge države po svetu. Grščina je edinstvena po tem, da je aglutinacijski jezik, kar pomeni, da so besede sestavljene iz združevanja korenin, ki so bile spremenjene, da ustvarijo nove besede z različnimi pomeni. To pomeni, da se lahko združi več kot en koren, da se ustvarijo nove besede z različnimi pomeni.

Islandščina

Strokovnjaki menijo, da islandščina izvira iz protogermanskega jezika, ki so ga govorila stara germanska plemena. Prvi pisni zapisi o islandskem jeziku segajo v leto 9 po Kristusu, ko so Islandci začeli uporabljati latinico. Islandščina je od takrat ostala relativno nespremenjena in je zdaj eden najbolj konservativnih germanskih jezikov. Druga zanimiva dejstva o islandščini vključujejo njeno edinstveno fonologijo, ki vključuje veliko grlenih glasov in uporabo črke ð (eth), ki se ne uporablja v nobenem drugem germanskem jeziku. Islandščina ima tudi zelo bogato besedišče, s številnimi besedami, ki izhajajo iz staronordijske in islandske folklore.