Blago naj bi izviralo iz Kitajske, naložil pa naj bi ga na Poljskem.

Foto: FURS

V torek, 5. februarja,  so mobilne enote Finančne uprave RS (FURS) v Murski Soboti med nadzorom na avtocesti ustavile vozilo poljskih registrskih oznak. Voznik in sopotnik sta bila ukrajinska državljana.

Kot poročajo, so pri pregledu vozila odkrili tri palete jeklenk s hladilnim plinom. Za prevoz blaga je voznik predložil tovorni list in račun (izpisani ročno), iz katerega je bilo razvidno, da je blago namenjeno iz Poljske v Italijo. Ker so se uslužbenci mobilnega oddelka FURS že srečali s podobnimi pošiljkami plina, ki je običajno izviral iz Ukrajine, so posumili, da bi lahko tudi ta pošiljka izvirala iz tretjih držav in ne iz ene izmed članic EU.

Pri pregledu pošiljke so ugotovili, da gre za jeklenke s hladilnim plinom oznake R134a (30 jeklenk) in oznake 404 A (56 jeklenk), v skupni teži 1.018 kg. Prav tako so ugotovili, da gre za jeklenke za enkratno uporabo.

Blago naj bi izvralo iz Kitajske

“Voznik ni predložil nobenih dodatnih dokumentov in je priznal, da gre za nezakonito vneseno blago. Blago naj bi izviralo iz Kitajske, naložil pa naj bi ga na Poljskem. Ugotovili so, da gre za plin in jeklenke, katerih uvoz v EU je posebej reguliran,” so sporočili s FURS.

Blago so zasegli, zoper voznika pa uvedli postopek o prekršku po Zakonu o izvajanju carinske zakonodaje EU.