Policisti so danes pridržali dva zdravnika, ki naj bi izdajala lažna zdravniška spričevala, eden od njiju pa tudi lažna potrdila o prebolelosti covida-19 ter lažne hitre in PCR teste. Skupaj naj bi zaslužila več kot milijon evrov.

Fotografija je simolična.

Poročali smo že, da so danes, 9. novembra 2021, zjutraj kriminalisti Sektorja kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave (PU) Maribor skupaj s kriminalisti PU Ljubljana, Celje, Novo mesto, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica začeli številne hišne preiskave ter preiskave vozil. Po zagotovilih PU Maribor gre za “zaključne aktivnosti pri preiskavi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete”.

Pri izvedbi vseh operativnih aktivnosti sodeluje več kot 100 kriminalistov iz 7 policijskih uprav.

Na PU Maribor so razložili: “Na območju več policijskih uprav smo na podlagi odredb sodišča do sedaj opravili večje število hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter vozil, kjer smo iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.”

Postopek teče zoper dva zdravnika

Vodja SKP PU Maribor Beno Meglič je povedal, da predkazenski postopek, ki ga usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj: zlorbe uradnega položaja ali uradnih pravic (predpisana zaporna kazen do 8 let), jemanje podkupinine (predpisana zaporna kazen od 1 do 8 let ter denarna kazen) in dajanje podkupnine (zaporna kazen od 1 do 6 let in denarna kazen).

Predkazenski postopek poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene oziroma člane na tak način pridobile zdravniška spričevala.

Meglič je konkretneje dejal: “Predkazenski postopek poteka zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj uradni položaj s tem, da sta s kršitvijo več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa neupravičeno izdajala zdravniška spričevala. Le-ta morajo podjetja in druge organizacije pridobiti kot pogoj za delo svojih zaposlenih ali jih člani organizacij potrebujejo za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali določene dejavnosti, kot so na primer športne dejavnosti.”

Fotografija je simbolična.

Izdana lažna potrdila o prebolelosti covida-19

Policisti so ugotovili še, da je eden od osumljenih zdravnikov kot uradna oseba zlorabil svoj položaj zdravnika. “V času trajanja epidemije covida-19 in v času veljavnosti več ukrepov za zajezitev okužb z virusom SARS-Cov-2 več osebam proti plačilu denarne nagrade neupravičeno izdal večje število zdravniških potrdil o prebolelosti covida-19, čeprav je vedel, da osebe covida-19 niso prebolele. Prav tako je proti plačilu neupravičeno izdajal tudi potrdila o opravljenih hitrih testih in testih PCR, “ je razkril Meglič.

“Ugotovljeno je, da sta si osumljena z vsemi storjenimi kaznivimi dejanji v daljšem obdobju pridobila več kot 1 milijon evrov protipravne premoženjske koristi,” je povedal Meglič.

Kazniva dejanja so se izvrševala prikrito, zato so kriminalisti v predkazenskem postopku na podlagi izdanih odredb izvajali prikrite preiskovalne ukrepe in na ta način pridobili več dokazov o načinu izvrševanja kaznivih dejanj. V današnjih aktivnostih na hišnih preiskavah iščejo dokaze o utemeljevanju korupcijskih kaznivih dejanj.

Preiskava je še v teku

Kriminalisti SKP PU Maribor so v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku odredili policijsko pridržanje za dva osumljena. Zaradi obstoja pripornih razlogov bodo kriminalisti v zakonitem roku oba pridržana osumljena s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

“Ker so nekatere aktivnosti policije še v teku, več informacij trenutno ne moremo posredovati.” je dejal Meglič.

Po poročanju STA Meglič zaradi interesa preiskave ni razkril, od kod zdravnika prihajata in ali sta delala v katerem od javnih zavodov ali kot zasebnika ter ali sta delala skupaj. Je pa razkril, da sta zdravnika izdala več kot 10.000 zdravniških spričeval ter skoraj 100 PCR in hitrih antigenskih testov.