Možni ukrepi vlade zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so posebej ogrožena.

Vlada bo v sredo razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov, je po poročanju Radia Slovenija danes v Kopru povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Ali in kako bo ukrepala zaradi naraščajočih cen, ni mogel povedati, dejal pa je, da se bo mogoče odločila za reguliranje marž pri kurilnem olju, poroča STA.

Stanje na področju energentov

Minister Počivalšek je v okviru pogovora o načrtu za okrevanje in odpornost na Primorski gospodarski zbornici omenil, da bo vlada med drugim razpravljala o stanju na področju plina, električne energije in naftnih derivatov. Ukrepi so pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to, je poročal Radio Slovenija.

Ukrepi so pripravljeni, sam pa si ne želi, da bi posegali na trg energentov. A če bo treba, bodo storili tudi to.

Minister je poudaril, da država na energetskem področju ne bo podpirala špekulantov; če bo treba, bo pomagala domačim ljudem in podjetjem. V tej luči je okrcal tudi EU in njena prizadevanja za znižanje trošarin.

Kaj se bo zgodilo z maržami kurilnega olja?

Mogoče bomo jutri celo regulirali cene marž pri kurilnem olju,” je po poročanju radia povedal minister.

Počivalšek je v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje v DZ glede vpliva liberalizacije cen naftnih derivatov na sedanjo rast cen dejal, da so liberalizirali samo marže, ki na ceno vplivajo v šestih do sedmih odstotkih, razlog za sedanji dvig cen pa da je v podražitvi nafte na svetovnih trgih, kar na drobnoprodajno ceno vpliva v 40 odstotkih.

Ministrstvo spremlja maržno politiko naftnih distributerjev, je dejal in dodal, da se bo vlada po analizi marž naftnih trgovcev odločila, ali bo marže znova začasno regulirala, ne more pa si privoščiti vplivati na cene naftnih derivatov in tudi nima vzvodov za to.

Kaj pa vavčerji?

Vlada bo ukrepala, zatrjuje predsednik vlade, obravnavali so že možne rešitve, čakajo pa še na sestanek v okviru Evropske unije, saj si želijo sprejemati tiste ukrepe, ki bodo v okviru skupnega evropskega trga dovoljeni.

Možni ukrepi zajemajo tudi reguliranje marž ter možnost uvedbe energetskega vavčerja za gospodinjstva, ki so še posebej ogrožena, poroča žurnal24.si Vse rešitve bodo, ko bodo usklajene, predstavili v Državnem zboru, je obljubil Janez Janša.