Dan odprtih vrat Energetike Maribor je omogočil javnosti, da spozna delovanje tega pomembnega energetskega podjetja.

V soboto, 30. septembra, se je na Jadranski cesti 28 v Mariboru odvijal edinstven dogodek, ki je odprl vrata v svet Energetike Maribor (del Skupine Javnega Holdinga Maribor), ki upravlja z eno najpomembnejših energetskih infrastruktur v regiji. Dan odprtih vrat je bil priložnost za širšo javnost, da spozna delovanje tega pomembnega energetskega podjetja. Gostje so imeli priložnost, da si ogledajo notranje prostore ter proizvodnjo toplote, kar je ponudilo vpogled v kompleksnost procesov, ki omogočajo oskrbo z energijo v Mariboru.

Posebno veselje je bilo srečanje z direktorjem Energetike Maribor, gospodom Jožetom Hebarjem, ki je delil svoje vpoglede in vizijo podjetja glede prihodnosti energetskega sektorja. “Danes smo povabili od naših upokojenih sodelavk in sodelavcev, brez katerih naše Energetike ne bi bilo, tudi javnost. Želimo pokazati kaj delamo in na kakšen način to počnemo, kaj stoji za tem, da priteče topla voda iz pipe, kaj je potrebno narediti za to, da smo ogrevani čez zimo… Torej, kaj se dogaja za tem, da učinkovito distribuiramo energijo za naše mesto Maribor,” je delaj direktor.

Vračilo naravi in zelena energija

Poleg ogleda so udeleženci imeli priložnost prisluhniti predavanju o ukrepih za energetsko učinkovitost, ki so ključni v današnjem času, ko se svet sooča z izzivi podnebnih sprememb. Poudarek na učinkoviti rabi energije je pomemben korak k zmanjšanju vpliva na okolje, kar je potrdil tudi profesor in današnji predavatelj dr. Ignacijo Biluš iz Fakultete za strojništvo: “Pri znižanju količine porabljene energije lahko veliko naredimo sami doma in s tem zagotovimo, da bodo položnice za ogrevanje, ki bodo začele prihajati v zimskem obdobju nižje.”

Kaj lahko naredimo sami doma:

  1. Nastavimo pravilno temperaturo stanovanjskih prostorov,
  2. Preprečimo neželeno zračenje stanovanja,
  3. Prostore ogrevamo po potrebi,
  4. Izberemo kakovostne termostatske ventile,
  5. Redno preglejujemo in vzdržujemo ogrevalne sisteme,
  6. Ne odpiramo oken na preklop,
  7. Ponoči zagrnemo zavese, spustimo rolete in žaluzije,
  8. Samo v nujnih primerih uporabljamo dodatne električne grelnike,
  9. Sprostimo prostor pred radiatori in
  10. Izogibamo se toplotnim mostovom.

Pestrost dogodka se ni omejevala zgolj na področje energetike. Čebelarji so predstavili pomembnost čebel za našo prihodnost. Nedavno so sodelovali pri postavitvi treh čebelnjakov na dvorišču Energetike Maribor, kar je odličen primer povezovanja lokalnih podjetij z okoljsko ozaveščenimi pobudami.

Združili so prijetno s koristnim

Poleg tega je bila ena od zanimivosti prikaz gašenja, ki so ga izvedli člani Gasilske brigade Maribor. Znanje o gašenju in ukrepanju v primeru nesreč je ključno za zaščito življenj in premoženja ter za ohranjanje varnosti v skupnosti. Dogodek je bil priložnost za povezovanje med lokalno skupnostjo in energetskim sektorjem. Obiskovalci so lahko postavljali vprašanja, izmenjevali izkušnje in spoznavali pomembno vlogo, ki jo igra Energetika Maribor pri oskrbi z energijo v regiji.

Dan odprtih vrat Energetike Maribor je bil tako priložnost za poglobitev razumevanja energetskega sektorja, okoljske odgovornosti in vloge podjetij v lokalni skupnosti. Dogodek je opomnil na pomembnost skupnega prizadevanja za bolj trajnostno in energetsko učinkovito prihodnost.