V Italiji odmevajo besede ustanovitelja in direktorja kitajskega giganta Huaweija Rena Zhengfeija.

V Italiji odmevajo besede ustanovitelja in direktorja kitajskega giganta Huaweija Rena Zhengfeija, ki je vnovič odločno ovrgel očitke o vohunjenju za uporabniki njihovih naprav. Zatrdil je, da lahko »Huawei s katerokoli državo podpiše dogovor o prepovedi vohunjenja«. V zanimivem pogovoru z italijanskimi novinarji je opozoril tudi, da lahko v tem trenutku samo Huawei zgradi samostojno 5G omrežje.

Pojasnili razliko med samostojnim in nesamostojnim 5G omrežjem

75-letni Zhengfei je v daljšem pogovoru z italijanskimi novinarji pojasnil razliko med samostojnim 5G omrežjem in nesamostojnim 5G omrežjem. Nesamostojno 5G omrežje se lahko uporablja s 4G telefoni in 4G omrežji. Samostojno 5G omrežje pa je tisto, kjer »bo hitrost prenosa zelo visoka, z zakasnitvijo, ki ni večja od milisekund, kar je na primer uporabno v primerih, ko mora zdravnik iz kitajske vasi opraviti kardiološko operacijo pod daljinskim vodstvom odličnega italijanskega strokovnjaka«. Pri tovrstnem samostojnem 5G omrežju »alternative Huaweijinem omrežju ni«, je opozoril Zhengfei. S tem v mislih je pozval Evropejce, naj se ne odrekajo napredku samo zaradi pritiska ZDA. Huawei je namreč po njegovih besedah tisti, ki v Evropo prinaša »rast in uspeh«.

Huawai v razvoj vložil 4 milijarde

Podjetje Huawei ima med vsemi globalnimi ponudniki in ameriškim sankcijam navkljub sklenjenih največ komercialnih pogodb za omrežje 5G. Huawei se ponaša s kar 50 komercialnimi pogodbami v tridesetih državah, pri čemer se jih več kot polovica nanaša na evropske države. Huawei je v zadnjem desetletju v razvoj 5G tehnologije vložil 4 milijarde ameriških dolarjev.

Intervju z Zhengfeijem je v celoti dostopen na: https://www.ilsole24ore.com/art/zhengfei-huawei-non-sono-principe-male-noi-piu-forti-dell-attacco-usa-ACA21Va?refresh_ce=1