Včeraj so jedli školjke v znani restavraciji na Hvaru in se hudo zastrupili. Zdravnica iz splitskega oddelka za pediatrijo je dejala, da ne pomni tako hude zastrupitve s tako težko klinično sliko.

Danes je na ladji na Hvaru domnevno zaradi zastrupitve s školjkami umrl moški, bil naj bi italijanski državljan. Kot poročajo za Index.hr, je sinoči družina iz Italije večerjala v znani hvarski restavraciji, jedli so školjke. Nato pa naj bi se napotili na ladjo. V bolnico bi naj zaradi zastrupitve prepeljali še štiri druge osebe, med njimi tudi dva otroka, ki sta bila v splitsko bolnišnico prepeljana s helikopterjem. Zatem se je helikopter vrnil še po preostale tri osebe. Skupaj se je zastrupilo šest članov družine, med odraslimi dva para.

Oče preminil, otroka v življenjski nevarnosti

Po poročanju Dalmacije danas gre za italijansko družino. Oče je zaradi zastrupitve tako žalostno preminil kar čez noč, njegova otroka, stara 8 in 14 let pa sta še vedno v življenjski nevarnosti. Preostale tri odrasle osebe so izven življenjske nevarnosti in se počutijo dobro.

“Danes okoli 10.10 smo prejeli informacijo, da je kapitan ladje v hvarski luki prijavil najdeno mrtvo osebo. Štiri druge osebe so bile zaradi slabega zdravstvenega stanja prepeljane v splitsko bolnišnico,” so zapisali tamkajšnji policisti.

Niso še imeli opravka s tako hudo zastrupitvijo

Docentka Ivana Unić z oddelka za pediatrijo bolnišnice v Splitu je za Index dejala, da še niso imeli nikdar opravka s tako hudo zastrupitvijo s tako težko klinično sliko. “Situacija je izjemno težka, še vedno delamo diagnostiko in skušamo narediti vse, da bi rešili otroka, ki sta življenjsko ogrožena. Sumimo na zastrupitev, a ne moremo reči, če jo je povzročila hrana ali kaj drugega.”

Na pomoč so poklicali tudi zdravnike in sestre, ki so trenutno na letnem dopustu.

Ne izključujejo tudi zastrupitve s plinom

Znano restavracijo so zapečatili, nadzor je poleg kriminalistov prevzela tudi trojica sanitarnih inšpektorjev. Primarij Dragan Ledina iz splitske bolnišnice je dejal, da so preostali bolniki poročali o vonju po bencinu. Sam tako meni, da ni izključena tudi zastrupitev s plinom. V oči bode dejstvo, da so v restavraciji postregli le dve porciji školjk, zbolelo pa je 6 oseb. Dodal je, da tako burne reakcije organizma še ni obravnaval v vsej svoji karieri.