Opazili so predmet “s podobnimi lastnostmi”, kot je bil domnevni vohunski kitajski balon, ki ga je ameriška vojska v soboto sestrelila nad Atlantikom.

Kolumbijske oblasti so danes sporočile, da so v petek v svojem zračnem prostoru opazile predmet “s podobnimi lastnostmi”, kot je bil domnevni vohunski kitajski balon, ki ga je ameriška vojska v soboto sestrelila nad Atlantikom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodelujejo z drugimi državami, da bi ugotovili izvor predmeta

Kolumbijski sistem zračne obrambe je 3. februarja zjutraj zaznal predmet na višini približno 17.000 metrov, ki je v severnem delu države vstopil v zračni prostor, so sporočile kolumbijske letalske sile. Objekt se je gibal s povprečno hitrostjo 25 vozlov in je imel “podobne lastnosti kot balon”, ki je letel nad ZDA, so sporočili.

Objekt so kolumbijske letalske sile spremljale s svojimi obrambnimi sistemi, dokler ni zapustil zračnega prostora. Ne predstavlja “nobene nevarnosti za nacionalno varnost in obrambo ter varnost v zračnem prometu”, so pri tem dodali. Kot so še sporočili, letalske enote zdaj sodelujejo z drugimi državami, da bi ugotovile izvor predmeta.

Ameriška vojska je v soboto sestrelila domnevni kitajski vohunski balon, ki je več dni letel nad ZDA. Tiskovni predstavnik Pentagona Pat Ryder je pred tem v petek v Washingtonu dejal, da je nad Latinsko Ameriko lebdel še en morebitni vohunski balon, poroča dpa. Kitajska je sestrelitev obsodila in jo označila za ameriški napad na civilno zračno plovilo brez posadke. Poudarja, da je balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil “zaradi višje sile”, “kar je bilo povsem naključno”.

STA