Z naključnimi testi naj bi podatke o okužbah videli v pravi luči. Trenutno so namreč znani le podatki o potrjenih okužbah, ne pa tudi o razširjenosti virusa. Druge lahko namreč okužijo tudi tisti, ki nimajo simptomov ali pa so zelo blagi.

V Avstriji naj bi danes začeli naključna testiranja 2000 ljudi za novi koronavirus, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA napovedal minister za raziskave Heinz Fassmann. Testiranja na terenu naj bi bila končana v petek, izidi naj bi bili znani do začetka prihodnjega tedna.

Naključni testi so po besedah ministra pomembni, da bi obstoječe podatke o okužbah lahko videli v pravi luči. Trenutno so namreč znani le podatki o potrjenih okužbah, ne pa tudi o razširjenosti virusa.

V nasprotju s sedanjo prakso, ko testirajo le osebe s simptomi oz. tiste, ki so bile na območjih z velikim tveganjem za okužbo, dajo naključna testiranja natančnejšo sliko glede razširjenosti okužbe, morda tudi višje število okuženih, je pojasnil Fassmann.

“Smo prva država v celinski Evropi, ki bo to naredila,” je poudaril minister in dodal, da se je za naključna testiranja pred tem v Evropi odločila le Islandija.

Druge lahko okužijo tudi tisti, ki nimajo simptomov okužbe

Naključna testiranja bodo po njegovih besedah ponavljali v rednih intervalih, da bodo lahko zaznali tudi spremembe. Kot je ocenil, bi bil en teden verjetno prekratko obdobje za ponovitev testiranj, primernejša bi bila dvotedenski ali tritedenski interval.

Širša slika okuženosti je pomembna iz več razlogov, je dejal minister. Ker lahko druge okužijo tudi tisti, ki nimajo simptomov okužbe ali so ti zelo blagi, bi morebitno veliko število okuženih, ki bi ga ugotovili s tovrstnimi testiranji, pokazalo, da se virus širi hitreje, kot so domnevali. Po drugi strani bi se z višjim številom okuženih znižala stopnja umrljivosti in delež tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, je še dejal.

STA