Kljub vojni v Ukrajini in odločitvam Švedske in Finske o vstopu v Nato ne namerava pridružiti zavezništvu.

Foto: Twitter

Avstrija se kljub vojni v Ukrajini in odločitvam Švedske in Finske o vstopu v Nato ne namerava pridružiti zavezništvu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v ponedeljek povedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg.

“Naš geografski položaj je popolnoma drugačen, imamo pa tudi zelo različno zgodovino in menim, da je to preprosto treba upoštevati,” je ob robu srečanja zunanjih ministrov EU v Bruslju dejal Schallenberg.

Hkrati je poudaril, da Avstrija ni politično nevtralna. Pri tem je ponovno obsodil rusko invazijo na Ukrajino in opozoril, da v takšni vojni ni nevtralnosti. “Zavzeli smo zelo jasno stališče, podpiramo vse sankcije in z naše strani v smislu podpore delamo vse, kar lahko,” je dodal.

Na vprašanje, ali je mogoče zagotoviti varnost, kljub temu da Avstrija ostaja zunaj Nata, je Schallenberg odgovoril, da namerava Avstrija povečati naložbe za svojo varnost, saj svet ni tako prijazen, kot bi si morda želeli, prav tako obstajajo države, ki so za uveljavitev svojih interesov pripravljene uporabiti vojaško silo.

Avstrijo sicer k nevtralnosti zavezujeta avstrijska državna pogodba iz leta 1955 in ustava, ki prepoveduje vstop v vojaška zavezništva in ureditev tujih vojaških oporišč na avstrijskem ozemlju.

STA