Objavi novic bo sledil program v italijanščini, kjer bo strokovnjak iz Vatikana predstavil lepoto in moderno uporabo latinščine.

Radio Vatikan je danes začel z oddajanjem prvih tedenskih novic v latinščini. Hebdomada Papae, notitiae vaticanae latine redditae (Papežev teden, novice iz Vatikana v latinščini) bodo na sporedu vsako soboto ob 12.32, na voljo pa bodo tudi kot podcast na spletni strani radia skupaj z italijanskim prevodom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Latinščina še vedno uradni jezik katoliške cerkve

Objavi novic bo sledil program v italijanščini, kjer bo strokovnjak iz Vatikana predstavil lepoto in moderno uporabo latinščine, ki je še vedno uradni jezik katoliške cerkve. V Vatikanu je namreč oddelek, ki se ukvarja z objavljanjem papeških dokumentov v latinščini in upravlja tudi papežev račun na Twitterju v tem jeziku. Vodja oddelka Waldemar Turek je eden tistih, ki se morajo spoprijemati s prevodi modernih besed v latinščino. Tvit so recimo prevedli kot breviloquia, kar dobesedno pomeni kratek govor, GPS pa kot universalic loci indicator.