Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega.

Predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce je Putin označil za “neonaciste” in “odvisnike od mamil”, ki ljudi uporabljajo za živi ščit.

Nagovor je predvajala televizija

Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil,” je ukrajinsko vojsko pozval Putin v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija.

Ruski predsednik izraz neonacisti redno uporablja za poimenovanje članov ukrajinske vlade in predsednika Zelenskega, ki je sicer judovskega rodu.

V današnjem nagovoru je Putin dejal še, da so banderiti – gre za izraz, ki se uporablja za privržence protisovjetskega borca v drugi svetovni vojni Stepana Bandere – in neonacisti v mestih, kot sta Kijev in Harkov, nakopičili orožje, tudi raketne sisteme.

Izpostavlja Američane

Dodal je, da se obnašajo kot teroristi povsod po svetu, skrivajo se za hrbti ljudi, pri tem pa Rusijo obtožujejo, da povzroča žrtve med civilisti. Znano je, da to delajo na priporočilo tujih svetovalcev, zlasti Američanov, je izjavil Putin.

Še enkrat pozivam ukrajinske oborožene sile, ne dopustite, da bodo vaše otroke, žene in starejše uporabljali za živi ščit,” je dejal ruski predsednik.

Ruski predsednik je že v četrtek napad na Ukrajino utemeljil z besedami, da želi doseči njeno denacifikacijo.

Ruska vojska sicer danes, drugi dan invazije na Ukrajino, prodira v Kijev s treh strani, mesto bi lahko v ruske roke padlo že danes. Ukrajinske oblasti so meščane pozvale, naj pomagajo pri obrambi mesta, tudi z molotovkami in obveščanjem o položaju ruske vojske.

Iz mesta poročajo tudi o požarih v stanovanjskem naselju na vzhodnem bregu reke Dneper, kamor naj bi padla raketa, poroča STA.