V Gibraltarju so polno cepljeni vsi prebivalci, starejši od 12 let. Kljub temu so zaradi okužb odpovedali vse božične prireditve, državljanom pa odsvetujejo tudi zasebna druženja.

Gibraltar, vir: splet

Vlada Gibraltarja je pred nedavnim napovedala, da bodo odpovedali vse javne dogodke, ki naj bi se odvijali v času božičnih praznikov. Ob tem so javno pozvali, naj se ljudje čim bolj izogibajo družabnim dogodkom vsaj še naslednje štiri tedne, poroča RT, Razlog je izjemen porast okužb s covidom, kar je presenetljivo, prav vsi starejši od 12 let so namreč polno cepljeni.

Virus se je razplamtel

Drastični porast števila pozitivnih testov v zadnjih dneh je močan opomnik, da je virus v naši skupnosti še vedno v prevladi. Zato je naša odgovornost, da se poslužimo previdnostnih ukrepov in z njimi zaščitimo sebe ter naše najdražje,” je pojasnila zdravstvena ministrica Samantha Sacramento, poroča RT.

V Gibraltarju, majhni državici, ki ima po svežih statističnih podatkih le slabih 34.000 prebivalcev, medtem v povprečju beležijo 56 novih okužb vsak dan. Od začetka epidemije so zabeležili že 98 smrti, kar je bistveno več žrtev na milijon prebivalcev, kot jih beležimo denimo pri nas.

Statistično gledano je precepljenost 118 odstotna

Preseneča tudi dejstvo, da je Gibraltar statistično gledano precepljen v 118%. Podatek pa ni napaka, kajti sem so prišteti tudi Španci, ki so cepivo prejeli v Gibraltarju, ker živijo neposredno ob meji. Večinoma sem sodijo Španci, ki vsakodnevno prečkajo mejo z Gibraltarjem.

Kljub temu, da okuženost v Gibraltarju še narašča, RT poroča, da trenutno s poživitvenim odmerkom cepijo starejše od 40 let, zaposlene v zdravstvu ter ostale ogrožene skupine, po poročanju tujih medijev pa naj bi se odločali tudi za cepljenje otrok, starih od 5 do 12 let.

Kljub temu, da so v Gibraltarju že marca dosegli stoodstotno precepljenost starejših od 12 let, v trgovinah in na javnem prevozu vseskozi uporabljajo tudi zaščitne maske.